Rusya'nın ekonomisi çöküşe geçti

Rusya'nın ekonomisi çöküşe geçti

Rusya, petrol fiyatının düşüşe geçmesi ve Fed'in 10 yıl sonra faiz artırımına gitmesi sonrası ekonomik sıkıntıya girdi.

Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki düşüş,rublenin değer kaybı ve Türkiye gibi ticari bir partneri kaybetmesinden dolayı çöküşe geçti.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Maxim Oreshkin bir açıklamada petroldeki her 1 dolarlık düşüşün, gelirlerini yaklaşık 2 milyar dolar azalttığını söylemişti.

RUBLE DE DEĞER KAYBETTİ

Batının ekonomik yaptırımları ve tarihi düşük seviyede seyreden petrol fiyatları nedeniyle resesyon kıyısındaki Rusya para birimi ruble de 2014’ün başından bu yana dolar karşısında yüzde 72,2 oranında değer kaybetti.

Fed'in kararının ABD dışındaki petrol ithalatçısı ülkelerin dolara endeksli ham petrol taleplerinde düşüşe yol açarak, küresel petrol talebini ve ham petrol fiyatlarını aşağı çekebileceği ortaya çıktı.

PETROL FİYATI DİBİ GÖRDÜ

Petrol üreticisi ülkelerin pazar payı savaşlarının sonucu olarak sert düşüş yaşayan Brent Petrol, ülke ekonomilerini de boğmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Rusya ekonomisi bunun önemli bir göstergesi. Her geçen ay rezervleri kademe kademe eriyen Rusya ekonomisi, tarihinin en yüksek merkez bankası rezervine Temmuz 2008’de ulaşmıştı. Rusya ekonomisinin o günkü rezervi 582 milyar dolara eşitti. 2008 yılının Temmuz ayından sonra ise; küresel krizin etkisiyle Brent Petrol fiyatları 4 ay içinde şu an zorladığı 36 dolar seviyelerine geriledi.

RUS EKONOMİSİ HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Rusya’nın 4 ayda rezervleri %30 eriyerek 411 milyar dolar seviyesine indi. Rus ekonomisi o dönem şanslıydı. Çünkü petrol fiyatları 36 dolar seviyelerinde uzun süre tutunamadı ve küresel krizin dizginlenmesiyle birlikte, 6 yıl boyunca Rusya ekonomisine can simidi oldu. Şu an ise Brent Petrol fiyatları tekrar 2008 yılındaki dip seviyesine kadar geriledi. Ancak bugün ile 2008 yılı arasında çok fark var. Öncelikle Rus ekonomisi 36 dolar seviyelerine bu kez 311 milyar dolar rezervle yakalandı.

İkincisi, petrol fiyatlarında bu sefer kısa vadede hızlı bir tepki beklentisi de görünmemekle birlikte, buna işaret edecek en ufak bir gelişme de yok. Petrolde şu an bütün tepki alımları yeniden bir satış fırsatı sunuyor ve kısa vadede harekette 36.50 seviyesinin altı yakın görünüyor. Petrol fiyatlarına bir müdahale gelmemesi durumunda 36.50 seviyesinin kırılmasıyla serbest düşüşte hareket hızlanabilir. Bu durum Rus ekonomisine vurulacak büyük bir darbe olur.

DAHA FAZLA DAYANAMAZLAR

Rusya’nın daha fazla bu fiyatlardaki Brent Petrol’e direnci kalmayacaktır. Zaten şu an büyüme tarafında en ufak bir tepki veremeyen Rus ekonomisinde, rezervlerin nereye kadar erimesine tahammül edileceği de önemli bir sorudur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.