Sabah okula gitmeden önce...

Sabah okula gitmeden önce...

Sabahları okula gitmeden önce yapılan sağlıklı bir kahvaltının, önemini biliyor musunuz?

Yapılan araştırmalar öğrencilerin yüzde 70-80'nin sabah kahvaltısı yapmadığını, sabah kahvaltısını abur cuburla geçiştirdiğini gösteriyor. Uzmanlar, gençlerin genellikle kahvaltıdan yana olmadığını, bunun yerine ayaküstü yemek yeme alışkanlığına sahip olduklarına dikkat çekiyor. Ayaküstü atıştırılan yemeklerin enerjileri, genellikle yağlardan oluştuğu için genç yaşta kalp ve damar hastalıklarının daha çocukluk döneminde ortaya çıktığı bir gerçektir...

Sabahları okula gitmeden önce yapılan sağlıklı bir kahvaltının, güne başlamak için yeterli olduğu ve okul çocuğun et, salam, balık, beyaz et, yumurta ve peynir türleri ile değerli hayvansal albümin ihtiyacının büyük bölümünün karşılanabileceği biliniyor.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, çok çeşitle yapılan kahvaltının iştah açtığını ve yemek yeme zevkini daha çok arttırdığını vurguluyor. Kahvaltının meyve suyu veya sütle desteklenmesinin öneminin de büyük olduğunu belirtebiliriz.

Sütlü kahve veya benzeri içecekler yerine, bitki veya meyve çayları, süt, sütlü kakao veya koyu olmayan bir süt çorbası verilebileceğini kaydeden uzmanlar ekmek üzerine kullanılan kahvaltılıkların da değiştirilmesinin doğru olduğunu savunuyorlar. Örneğin bu, peynir, çökelek, yağsız salamlar, domates, muz, kırmızı turp veya bir yumurta olabilir. Üstüne süt eklenen yulaf ezmesi veya mısır gevreği ve üzerine konulabilecek taze meyve dilimleri ile öğün tamamlanabilir.

İkindi saatlerine dikkat!

Uzmanlar, derslerin uzun sürdüğü günler için çocuğun yanına ayrıca, bir veya iki dilim tereyağlı ekmek verilmesi önerisinde bulunuyor. Sabahları yetersiz kahvaltı eden çocuklara ise beslenmesinde ekmek üstüne konulmuş peynir, domates veya birkaç meyve verilmesi öneriliyor. Okul çocuklarının, ikindi saatlerine denk gelen bir kahvaltıdan çok hoşlandıkları, böyle bir kahvaltı için, süt kakao veya bitki çayı ile bir dilim marmelatlı veya ballı ekmek öneren uzmanlar, arada bir hamur işleri ile de değişiklik yapılabileceğini belirtiyorlar.

Yalnızca bir tek sıcak öğünle, çocuğun ihtiyacı olan albümin, demir ve vitaminler, öncelikle A vitamini, karotinler, B vitamini grubu ve C vitamini miktarının karşılanabileceğini ifade edilirken, öğünlerin hep tatlı ile sonuçlandırılmasının gerektiğini kaydediliyor. Sütle, karıştırılmış içecekler, muhallebi türleri veya komposto veya çiğ sebze de önerilen türler arasındadır.

- Yaz mevsiminde olduğumuz için sabah kahvaltısı uyanır uyanmaz en az bir saat içinde yapılmasına özen göstermek gerekmektedir.

- Kahvaltıda ağır yağlı kızartmalardan kaçınmalıyız.

- Kahvaltıda mevsim sebzelerine özen göstermeli, domates, salatalık, biber, maydanoz, roka gibi sebzeleri de tüketebiliriz.

- Kahvaltıda yaz aylarında karpuz, kavun gibi meyveler de tüketilebilir.

Bir gıda deposu; Fındık

* Bedeni ve zihni yorgunlukları ortadan kaldırır.

* Menopoz devresinin çabuk geçmesini sağlar.

* Hamilelere yararlıdır.

* Varislere yararlıdır.

* Fındık yaprağı çay gibi kaynatılarak içilirse kanı temizler.

* Fındık ve fındık yağı E vitaminin bilinen en iyi kaynağıdır.

Fırdık ve fındık yağının kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir ve büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi kaynaklardan birisidir. Fındık, ayrıca sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum açısından da zengindir. İşte bu yüzden fındığın ve fındık yağının insan yaşamında önemli bir yeri olduğu görülmektedir.

KAHVALTI ÇEMENİ

1 çay bardağı domates salçası

1 çay bardağı biber salçası

1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

100 gram kadar beyaz peynir

2 dilim ekmek içi veya galeta unu

3-4 diş sarımsak

Karabiber, pulbiber

Kekik, nane

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

Ekmek ıslatılır ve sıkılır. Sarımsak tuzla dövülür. Dereotu ve maydanoz ince ince kıyılır ve peynir rendelenir. Bütün malzemeler çukur bir kapta karıştırılır. Yarım bardak yağ eğer az gelirse (ekmek ve galeta ununa bağlı) bir miktar daha ilave edilir. Ekmek veya sandviç dilimlerine sürülerek yenilir. Not: Eğer istenirse ekmek veya galeta unu konulmayabilir.

Etiketler :