Pilotun manevrası faciayı önledi

Pilotun manevrası faciayı önledi

Pegasus Havayolları'nın Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Kıbrıs Ercan'a giden uçağı kalkıştan kısa süre sonra başka bir uçakla çarpışma ikazı verdi.

Yolcuları arasında Ece Erken'in de bulunduğu PC 216 sefer sayılı 737-800 tipi uçak dün akşam Ercan'a gitmek üzere pistten kalkışa geçti. Bir süre sonra uçaktaki, başka bir uçak diğerine yaklaştığında ikaz veren (tıkas sistemi) aktif hale geldi. İkaz ile birlikte kaptan pilot inişe geçen başka bir uçak olduğunu görüp ani manevra ile yön değiştirip, diğer uçaktan uzaklaştı. Bu esnada yolcular panik yaşadı. Uçak yoluna devam ederek Ercan Havalimanı'na inişini başarıyla gerçekleştirdi.

Sunucu Ece Erken müzik dinlediği esnadan diğer yolcuların bağırmaya başladığını belirterek, pilotun manevrayı niçin yaptığına ilişkin kendilerine anonsla bilgilendirdiğini anlattı.

Olaya; uçağın pilotu ile uçuş kontrol kule görevlisi arasındaki yükseklik anlaşmazlığının sebep olduğu iddia edildi.

Ancak Sivil havacılık yetkililer, olayın yaşanmasına sebep olan nedeni bulmak için incelemelerini sürdürüyor.

Pegasus, olayı doğruladı

Bu arada, Pegasus Hava Yolları tarafından yapılan açıklamada PC 216 sefer sayılı TC-AAZ yolcu uçağının kalkışı takiben yoğun hava trafiği içinde İstanbul hava trafik kontrolörü ile pilot arasındaki iletişim sebebiyle başka bir havayoluna ait bir uçakla yakın geçiş durumu yaşadığı belirtildi.

Açıklamaya göre, Pegasus Hava Yolları'na ait uçakların sahip olduğu en son teknolojik TCAS sistemi (Yakın geçişleri bilgilendirme sistemi) sayesinde pilotlar gerekli önleyici uygulamaları yaptı ve radar kontrolörünün de onayı ile gerekli ayrım uygulanarak uçuş sorunsuz şekilde tamamlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.