Özgür-der Halepçe Katliamını Anma Programı Düzenledi

Özgür-der Halepçe Katliamını Anma Programı Düzenledi

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Bitlis Tatvan şubesi tarafından Halepçe katliamını anma programı düzenlendi.

Tatvan Kültür Merkezi'nde Dernek üyesi Bünyamin Atalay'ın sunumuyla yapılan program yoğun ilgi gördü.

Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan anma programı, Özgür Der'den Batman şubesinden Şefik Şevim'in Halepçe Katliamı konulu konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında, Ortadoğu'da ulus devletlerin şekillenişinde etkili olan Baas Hareketi'nin Suriyeli bir Hıristiyan olan Michel Eflak tarafından kurulduğuna dikkat çeken Şevim, Baas hareketinin son temsilcilerinin Hafız Esad ve Saddam Hüseyin olduğunu söyledi.

Dünyadaki katliamların tarihinin insanlığı ürküttüğünü aktaran Şevim, 'Nagazaki, Halepçe'de 50 milyon insan ölmüştür.20 milyon Kızılderili insan kardeşimiz çeşitli işkencelerle maruz kalarak katledilmiştir. Katliamları gerçekleştiren eski ve yeni despotların çoğunun problemli ailelerin çocukları olduğunu biliyoruz. Ortadoğu'da sınır anlaşmazlığı olmayan devlet yok gibidir. Çükü bu sınırları emperyalistler kendi çıkarları temelinde belirlemiştir. 1979 İslami devrimi tehdidine karşılık ABD. Saddam'laciddi diplomatik ilişkiler kurmuş, kendisine ekonomik ve askeri teçhizat yapmış ve uydu görüntüleri vermiştir. 1991 yılına kadar 75 Amerikan ve 80 Alman şirketi, Irak'a çeşitli silahlar vermiştir. ABD için önemli olan çıkarlarıdır. Bunu için geliştirmeyeceği ilişki, satmayacağı silah, idam etmeyeceği adam, ayaklar altına almayacağı müttefik ve dost yoktur. Iraktaki Şii ve Kürtlerin basiretli ve hikmetli duruş sergileme ihtiyaçları vardır ' diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından Batman Özgür Der üyesi Burhan Billor, sahneye çıkarak Gitar eşliğinde ezgi ve marşlar okudu. Program, Özgür-Der üyeleri Muhammed Rojhat Türkmen'in 'Halepçe ' Ali Sönmezler'in de 'Göz Bebeklerimdeki Okyanus ' adlı şiirlerini okumasıyla devam etti. Anma Programı Halepçe Katliamının fotoğraflarının olduğu sergisinin gezilmesiyle son buldu

Programa, Batman Özgür Der, Tatvan İnsan Der, İ.H.H Tatvan temsilciği, Eğitimi Bir Sen Tatvan temsilciliği, Muş Akademi Der ve Güroymak'tan vatandaşlar katıldı
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.