Saddam’ın kozmik odası ABD’de ortaya çıktı

Saddam’ın kozmik odası ABD’de ortaya çıktı

Saddam Hüseyin yönetimine ait 14 ton resmi belgenin orjinalleri Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı.

Kürt'lerin 1991 yılında Irak'ın kuzeyinde kontrolü ele geçirdikten sonra elde ettikleri Saddam Hüseyin yönetimine ait 14 ton resmi belgenin orjinalleri Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı. Birer kopyaları Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne teslim edilen belgelerin orjinallerinin Colorado Üniversitesi'nde koruma altına alındığı bildirildi. Belgelerde, Saddam güçlerinin Kürt'lere karşı işlediği suçların ayrıntılarıyla yer aldığı belirtildi.

Irak'ın idam edilen eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemine ait olduğu kaydedilen 14 ton resmi belge ABD'nin Colorado Üniversitesi'nde ortaya çıktı. 1991 yılında Irak'ın kuzeyini ele geçiren Kürt peşmergeleri tarafından el konulan belgelerin korunması amacıyla ABD'ye gönderildiği bildirildi.

'Rudaw' isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Colorado Üniversitesi belgelerin kopyasını KDP ve KYB'ye gönderdi. Konuyla ilgili konuşan Goran Hareketi Milletvekili Şoreş Haci, belgelerde Süleymaniye’de duvarlara yazı yazdıkları için tutuklanan çocukların idam edilebilmeleri için yaşlarının büyütüldüğüne dair evraklar bulunduğunu söyledi.

20 UZMAN BELGELERİ TASNİF EDİYOR

ABD'den gönderilen belgelerin kopyaları, Milletvekili Şoreş Haci ve eşi ile birlikte New York merkezli bir İnsan Hakları örgütü tarafından desteklenen 20 Arap ve Amerikalı araştırmacı tarafından tasnif ediliyor. 2003 yılındaki Körfez savaşı sırasında daha iyi korunmaları için ABD'ye gönderildiği belirtilen belgelerde, Kürt Peşmergeler ve Iraklı güçler arasında 1984- 85 yıllarında çıkan çatışmalarda 131 peşmergenin esir alındığına dair bilgiler de yeralıyor.

'PEŞMERGELERİ ASALIM MI, BAĞDAT'A MI GÖNDERELİM?'

Belgeleri inceleyen Milletvekili Şoreş Haci bir belgede, "Sahadaki askerler Savunma Bakanlığı'na yazı yazıyor. Yazıda, 'Bunları asalım mı, Bağdat’a mı gönderelim?' diye soruyorlar. Adnan Hayrullah isimli kişi ise el yazısıyla verdiği yanıtta, 'düne kadar bir metre bile ilerleyemediğinizi yazmıştınız. 131 peşmergeyi nasıl esir aldınız? Sivilleri esir aldığınıza eminim. Hemen serbest bırakın' diye yanıt veriyor" bilgilerinin bulunduğunu anlattı.

'NE ZAMAN İSTERSEK GERİ ALABİLİRİZ'

Belgelerde, 1946'dan 1991'e kadar geçen sürede yaşanan olayların yer aldığını belirten Milletvekili Şoreş Haci, zalimliklerine rağmen bazı Iraklı yetkililerin Baas Partisi'nin yasadışı işlerine karşı durduğunu belgelerde gördüklerini söyledi. Dönemin hükümetlerinin Kürt'lere yönelik değişik isimler kullandığını kaydeden Haci, "Bazıları sabotajcı, bazıları 'asi', bazıları ise 'İran ajanları' sözlerini kullanmış. ABD'li diplomat Peter Galbraith, belgelerin ülke dışına çıkarılmasında büyük rol oynadı. Kürt'ler, istedikleri zaman belgeleri geri alabilirler. Belgelerin sahibi Kürt'lerdir. Ne zaman istersek geri alabiliriz" dedi.

IRAK GİZLİ SERVİSİ ÖZEL BİRİM KURMUŞ

İnternet sitesi haberine göre, belgeler üzerindeki çalışmalar nedeniyle Irak’ta işlenen suçlar hakkında uzman olan Şoreş Haci, bir çok ülkenin üniversite, hükümet ve adliyeleri tarafından davet edilerek bilgisine başvurulduğunu söyledi. Haci, belgelerdeki bilgilere göre Irak Gizli servisi'nin 1990’lı yıllarda Kürt partiler arasında sivil savaş başlatmak için özel bir birim kurduğunu da anlatıyor.

DHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.