Aşevlerinin yarısı sınıfta kaldı!

Aşevlerinin yarısı sınıfta kaldı!

Sağlık Bakanlığı binlerce yoksulun ücretsiz yemek yediği aşevlerini inceledi. Neredeyse yarısında hijyen kurallarına uyulmadığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı, aşevlerini mercek altına aldı. 2011 yılında 30 ilde bulunan 47 aşevinde yapılan inceleme aşevlerindeki durumu gözler önüne serdi. Buna göre aşevlerinin 4'te biri çalışanların periyodik muayenesini yapmıyor. Bazı aşevlerinde fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış ve son kullanmatarihi geçmiş gıda maddelerinin bulunduğu ortaya çıktı. İşyeri hijyenini sağlamaya yönelik fiziksel düzenlemelerin yetersiz olduğu belirtilirken, aşevlerinin yarısında, tuvaletlerin konumlanmasının sağlık riski oluşturak şekilde yapıldığı belirlendi.
 
FİZİKİ YAPI DÜZENSİZ
 
2011'de İl Sağlık Müdürlüğü ve İl TarımMüdürlüğü çalışanlarından oluşan ekipler, 30 ilde bulunan 47 aşevini, "Gıda Satış ve Toplu Tüketim ve Satış Yerlerine Ait Kontrol ve DenetimFormu" iledenetledi.Ekip, aşevlerinin gıda güvenliği, personel hijyeni, alet-ekipman hijyeni, işyeri hijyeni ve taşıma koşullarını değerlendirdi. Yapılan denetim sırasında 6 aşevinin yalnızca yerinde hizmet verdiği, diğer 41 aşevinde ise taşımayla hizmet verildiği saptandı.
 
BOZUK GIDA KULLANILIYOR
 
İşyeri hijyenini sağlamaya yönelik fiziksel düzenlemelerin yetersiz olduğu aşevlerinde sineklik takılması gibi kolay bir uygulamada bile eksiklik olduğu görüldü. Aşevlerinin yaklaşık yarısında tuvaletlerin sağlık riski oluşturabilecek biçimde kullanıldığı belirlendi. 26 aşevinde yemekhane ve yemek pişirme yerinde tuvaletlerin, gıda maddesinin satıldığı, sergilendiği ve depolandığı yerlere doğrudan açıldığı, 15 aşevinde kapı ve pencerelerde işyerinin iç kısımlarına zararlıların (sinek, böcek, haşere, kemirgen) girişini engelleyecek önlem olmadığı öğrenildi.
 
Ayrıca 6 aşevinde haşeremücadelesinde Sağlık Bakanlığı tarafından izinlendirilmemiş biyosidal ürünlerin kullanıldığı belirlendi. Bazı aşevlerinde fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış ve son kullanma tarihi geçmiş gıda maddelerinin tüketime sunulduğu belirlendi
 
ÇALIŞANLARIN KONTROLÜ YAPILMIYOR
 
İncelemeler sonucunda aşevlerinin yüzde 25'inde personelin periyodik kontrollerinin yapılmadığı, yüzde 98'inde personelin bone, eldiven gibi malzemeleri kullandığı, yüzde 68,1'inde de ilkyardımmalzemesi bulundurulduğu öğrenildi. Denetimlerde en büyük sorunun tek kullanımlık kapların yeniden kullanılması dikkat çekti. Denetlenen 25 aşevinde tek kullanımlık kapların yeniden kullanılması, 7 aşevinde gıda maddesinin taşınmasında veya muhafazasında kullanılan kapların başka amaçlar için de kullanıldığı tespit edildi
 
Bulaşıcı hastalık riski
 
Çalışmada, aşevlerinde toplu yemek yapılması ve buralardan çok sayıda kişiye yemek dağıtılıyor olması, salgın açısından önemli bir risk faktörü oluşturduğundan denetimlerin sıklaştırılması istendi. Denetim sonucunda hazırlanan bir rapor, gerekli önlemlerin alınması ve düzeltici çalışmaların yapılmasını sağlamak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'ne iletildi.
 
Kaynak: Nesrullah SONAY/ BUGÜN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.