SGK'lıya özel dişçi müjdesi

SGK'lıya özel dişçi müjdesi

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerden sonra aynı açılımı özel dişçilerde yapıyor. SGK, sigortalıların özel sağlık kuruluşlarından ağız ve diş sağlığı için hizmet alabilmelerine imkân sağlayan sözleşme hazırlıyor

Sağlık Bakanlığı ve SGK, diş tedavisi için aylarca bekleyen SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'luların çilesine son vermeye hazırlanıyor. Kurum'un 2012 eylem planına göre, 30 Mayıs tarihine kadar özel sağlık hizmeti sunucularıyla hizmet alımına yönelik sözleşme hazırlayacak. 
 
Bu sözleşme kapsamında genel sağlık sigortası kapsamındaki sigortalılar, ağız ve diş tedavisinde serbest diş hekimlerinden hizmet alabilecek. Sağlık Uygulama Tebliği'nde de (SUT), ağız ve diş tedavisinde serbest diş hekimleri ve özel sağlık kurumları konusunda bazı düzenlemeler bulunuyor. Ancak bu düzenlemelerde ücretlendirme konusunda belirsizlikler nedeniymle sevk işlemleri durdurulmuştu.
 
Kurum, bu sorunu çözmek için Türk Diş Hekimleri Birliği yöneticileri ve oda başkanlarıyla görüştü. MEDULA entegrasyonunun yapılması, ağız şemasının sisteme işlenmesi, tedavi kalemlerinin belirlenmesi ve hasta takibi konularında görüş birliğine varıldı. Kurum hizmet alım sözleşmelerine son şeklini veriyor.
 
Diş hekimine ödenecek tavan ücret de belirlenerek özel sunuculardan hizmet alımı başlatılacak. Provizyon alınması işlemlerinin, kamuda kullanılan MEDULA sistemi içinde "ağız ve diş sağlığı modülü" yerleştirilerek yapılması planlanıyor.
 
YIĞILMA BİTECEK
 
Yeni sistemle, protez ve köprü tedavisinde yaşanan yığılmaların da önüne geçilmiş olacak. Türkiye'de yaklaşık 20 bin diş hekimi bulunuyor. Kamu hastanelerinde çalışanların sayısı yaklaşık olarak 5 bin 500 civarında, diğerleri de özel çalışıyor. Kamu çalışanları diş tedavisi için özel kurumlardan yararlanabiliyor.
 
Ancak memurun özel kurumlara sevki için kamu hastanesinde 90 gün içinde diş tedavisinin yapılamayacağının belgelenmesi gerekiyor. Diğer sigortalılar ise diş tedavisi için hastanenin verdiği randevu tarihini beklemek durumunda kalıyor. Protez, köprü gibi tedaviler için aylarca sıra beklemek durumunda kalabiliyorlar.
 
KATILIM PAYI ALINACAK
 
Yeni sistemle vatandaşlardan diş taşı temizleme, dolgu, parlatma gibi koruyucu tedavilerde belli miktarda katılım payı alınması öngörülüyor. Köprü, protez gibi hizmetler de katılım payı oranının daha yüksek olması öngörülüyor. Yetkililer, "Ekonomik nedenlerle özel hekime gidemeyen vatandaşlar gibi kamunun da yükü azalacak" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.