Sağlıklı Bayram İçin 12 Öneri

Sağlıklı Bayram İçin 12 Öneri

Kırmızı et tüketiminin en yoğun olduğu dönem olan kurban bayramını sağlıklı geçirebilmek için dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Kırmızı et, ülkemizin beslenme alışkanlıkları düşünüldüğünde her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. Vücudumuz için vazgeçilmez olan ve içeriğinde yüksek demir, çinko, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, kaliteli protein ve doymuş yağ bulunan kırmızı etin özellikle miktar olarak dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.

Kırmızı etlerin kolesterol içeriği yüksek olması nedeni ile fazla tüketildiğinde kan yağlarını doğrudan yükseltmekte ve kalp sağlığınızı tehdit edebilmektedir. Fazla et tüketiminin yanında bu dönemde fazla miktarda tuz tüketilmesi de tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilmektedir. Şeker hastaları kan şekerinin dengeli olması açısından yiyecek seçimine, porsiyon miktarına ve gün içerisinde her zamanki gibi 5-6 öğün beslenmeye özen göstermelidir' dedi.

Bayram süresince sağlık için 12 anahtar

Bayramı sağlıklı geçirebilmenin 12 altın kuralını ise şöyle sıralandı: 'Gün içerisinde fazla miktarda kırmızı et tüketileceği düşünüldüğünde, sabah kahvaltısı biraz daha hafif geçirilmelidir.

Özellikle kahvaltıda domates, salatalık ve yeşillik fazla miktarda tüketilmelidir. İlk olarak hijyen açısından, etlerin kesim yerlerine ve uygulamalarına özen gösterilmelidir. Sağlıksız ortamlarda ve koşullarda et kesimi yapılmamalıdır.

Etlerin saklanması da dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur. Kesilen kurbanlığın eti hemen tüketilmemeli, sindiriminin kolay olması ve kolay pişmesi açısından et buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bu süre zarfında et suyunu çeker ve pişirilmeye hazır bir hale gelir. Kesilmiş fakat fazla olan etlerinizi ise buzdolabında 3-5 gün, derin dondurucuda ise 3 ay süre ile saklamanız mümkündür.

Özellikle ülkemizdeki en büyük hatalardan biride, damak zevkimize önem verip sağlığı ikinci plana atmamız. Bilerek veya bilmeyerek yanlış pişirme teknikleri sürekli olarak kullanılmaktadır. Kırmızı eti, kavurma ve kızartma yerine haşlama, buğulama, fırınlama veya ızgara şeklinde tüketmelisiniz. Unutmayın ki, sağlıksız şekilde pişirilen kırmızı et mide ve kolon kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.

Bayram süresince aile ziyaretleri olacaktır. Her gittiğiniz ziyarette size uzatılan şekerli ve çikolatalı besinleri tüketmemelisiniz. Size gelen misafirlere ise çikolata yerine meyve tabağı hazırlamanız onların daha sağlıklı olmasına yardımcı olmanız anlamına gelir. Kronik karaciğer veya siroz hastası iseniz et tüketiminin miktarına çok daha fazla özen göstermelisiniz.

Böbrek hastaları için fazla miktarda protein alımı risk teşkil etmektedir. Çünkü fazla alınan protein böbreklere yük yapar ve üremi gelişme riski artar. Kısacası herhangi bir kronik hastalığı nedeni ile özel diyet uygulaması gerekenler bayram süresince de diyetlerinin dışına çıkmamalıdırlar. Hamurlu ve şerbetli tatlıları mümkün olduğunca az, sütlü tatlıları ise daha fazla tercih etmelisiniz.

Suyun faydalarından uzun uzun bahsetmeye gerek yok.Kesinlikle günde 1,5-2 lt su tüketmelisiniz. Et bir posa kaynağı değildir ve fazla miktarda tüketilmesi nedeni ile bayram döneminde kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Bunu engellemenin en iyi yolu, posa kaynağı olan çavdar ve yulaf ekmeğini daha fazla tercih etmek, özellikle etli sebze veya etli kuru baklagil yemekleri de yapmak veya etin yanına özenle hazırlanmış bir salata hazırlamaktır. Meyve tüketimini bu dönemde biraz daha arttırmanızda fayda var. Özellikle kabuklu yenilebilen meyveleri kabukları ile yemelisiniz. Tatili boşa harcamak yerine, kalkıp spor yapmak için fırsat bilin'

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.