Altının sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Altının sahte olduğu nasıl anlaşılır?

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte, sahte-taklit altın ve döviz alarmı verildi. Hayal kırıklığına uğramamak için uyanık olun...

Bu yaz 650 bin çift dünyaevine girmeye hazırlanırken, sahte-taklit altın ve dövizler piyasaya çıkmaya başladı.

TürkiyeEsnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, düğün sezonunda evlenecek 650 bin çiftin 12 milyar TL harcayacağını belirterek, "Bu aylarda en çok taklit ve sahte altına dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Dürüst kuyumcu esnafının acilen önlem alınmasını istediğini söyleyen Palandöken, evlenecek çiftlere ve yakınlarına şu tavsiyelerde bulundu: "Herkes düğününe bir sarraf veya döviz uzmanı götüremeyeceğine göre bildiğiniz, güvendiğinizesnaftanaltın almaya özen gösterin. Şüpheye düştüğünüz ürünü kesinlikle almayın. Değerinin altında satılan ürünlere de şüpheyle yaklaşın."

Palandöken, ayrıca düğün sezonuyla birlikte mobilyacıdanbeyaz eşyacıya, kuyumcudan matbaacıya, düğün salonundan kuaförüne, çeyizciden tekstilciye, pastacısından şekercisine, çiçekçisinden taksicisine, emlakçısından inşaatçısına kadar uzanan 20 farklısektörden binlerce esnaf ve sanatkarın işlerinin açılacağını vurguladı.

SAHTE ALTINI NASIL ANLARSINIZ?

Aldığınız altınmarkalı ise mutlaka patenti vardır. Eğer markalı bir ürün almıyorsanız güvendiğiniz bir kuyumcudan almayı tercih edin.

Sahte olup olmadığı konusunda şüpheleriniz varsa altını sert bir cisimle çizin. İçinden çıkan renk sarıysa altınınız gerçek, kahverengiyse altınınız sahtedir.

Gerçek altının rengi daha koyudur.

22 ayarın sesi tok, sahte altının sesi tiz gelir.

Altının ayarı nasıl anlaşılır?

Altını siyah mihenk taşına sürdüğünüzde, kalemle çizilmiş gibi izleroluşur. Bu çizgilerin üzerine özel hazırlanmış asitler sürülür. Altının çizgisinin silinmediği asit hangi ayara tekabuül ediyor ise altın o ayarın üstündedir. Yani her ayar için farklı kuvvette asit vardır.

Altınınızı nasıl saklamalısınız?

Altının tozla ve nemle temas etmemesi önemli. Hava nem ve toz biraraya geldiğinde altın oksitlenir ve takıların üzerindeki kir oluşmasına neden olur. 24 ayar altında bu olmaz.

Mücevher kutuları ve çantaları altın müceverleri muhafaza etmek / taşımak idealdir. Havadaki tozu içine almayacak şekilde herhangi bir örtünün içinde de saklayabilirsiniz ama kullandığınız örtünün tüysüz olmasına dikkat edin.

Altın sizin için bir yatırımaracı ise kasalar en güvenli yerdir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.