Saldırıda cevap bekleyen sorular

Saldırıda cevap bekleyen sorular

Reşadiye pususunun ardından Jandarma Genel Komutanlığı'nın ilk idari tahkikat raporunda, 7 askerin şehit olmasına sebep olan ihmaller zinciri tek tek sıralandı.

Reşadiye pususunun ardından Jandarma Genel Komutanlığı'nın ilk idari tahkikat raporunda, 7 askerin şehit olmasına sebep olan ihmaller zinciri tek tek sıralandı. Tahkikat sırasında elde edilen bilgiler, zaman ayarlı saldırı üzerindeki soru işaretlerini arttırdı. Devriye görevi son anda verildi, araca normalden fazla bindirilen personel, planlamanın dışında ihtiyacı olan erlerden seçildi ve intikal alelacele yapıldı.

Önder Deligöz'ün haberi

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 7 askerin şehit edildiği 4'ünün de yaralandığı hain pusunun hemen ardından yapılan idari tahkikat raporu, 7 Aralık 2009'daki zaman ayarlı saldırının karanlık yüzünü ortaya koyan sarsıcı tespitler içerdi. Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanı Korgeneral Osman Eker başkanlığındaki ekip, saldırı anı ve sonrasını inceledi. Taş atan çocukları cezaevinden kurtaracak yasa değişikliğinin yanı sıra Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması davasına kilitlenen Türkiye'yi bir anda gerilime sürükleyen saldırıyla ilgili ihmal ve hatalar zinciri, tahkikat raporunda tek tek sıralandı.

BİRLİK ZAFİYET İÇİNDE

Pusu sonrası askeri birliklerce yapılan takip neticesinde teröristlerin Tokat-Erzincan yolu istikametine kaçtıkları ayak izlerinden tespit edildi. 3 kilometre kadar süren ayak izlerinin bittiği stabilize yolda ince tekerlekli, muhtemelen Renault Toros marka bir aracın durduğu yerden Erzincan ili istikametine doğru yol aldığı belirlendi. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin bulunması amacıyla operasyon başlatılmış, Ankara ve çevre illerden bölgeye birlik kaydırılmıştı. Yapılan tahkikatta ilk olarak Sazak Karakolu'nun güçlendirilmiş karakol statüsünde bulunmasına ve personelinin İç Güvenlik Harekatının yoğun şekilde icra edildiği bölgelerdeki tüm imkanlara sahip olmasına rağmen saldırıya uğrayan birliğin zafiyet içerisinde bulunduğu tespit edildi.

8 KİŞİLİK ARACA 11 ASKER

Tahkikat sonuçlarına göre Jandarma Genel Komutanlığı'nın (JKG) 'kritik bölgelerdeki intikallerin zırhlı araçlarla yapılması' emrine rağmen idari intikal tek askeri araçla yapıldı. Saldırı günü çıkılan görev ve intikal için karakolda bulunan 2 adet zırhlı araç ise kullanılmadı. Saldırıya uğrayan aracın önündeki tek koltuğa da 2 rütbeli personel oturdu. Tahkikat sırasında yapılan çarpıcı tespitlerden biri ise 8 kişilik araca 11 asker bindirilmesi oldu. Saldırıya uğrayan devriye aracı, planlamada yol kontrol ve emniyet devriyesi olarak Sazak bölgesinde faaliyet icra etmesi gerekirken, acil olarak Reşadiye ilçesine idari hizmet için görevlendirildi. Son anda yapılan bu değişim sırasında devriye personeli de neden planlananların dışında ihtiyacı olan erlerden seçildi. İntikal ise aceleyle gerçekleştirildi.

TEK TUTUKLU JANDARMA MUHBİRİ

Saldırıyı gerçekleştiren teröristlere 'yardım yataklık' suçlamasıyla tutuklanan Gökköy Muhtarı Hidayet İlk'in aynı zamanda Jandarma'ya da muhbirlik yaptığı tespit edildi.

Saldırıda cevap bekleyen sorular

* Saldırıya uğrayan devriye aracı, planlamada yol kontrol ve emniyet devriyesi olarak Sazak bölgesinde faaliyet icra etmesi gerekirken, neden acil olarak Reşadiye ilçesine görevlendirildi?

* Devriye personeli, neden planlananların dışında ihtiyacı olan erlerden seçildi ve intikal aceleyle gerçekleştirildi?

* Sabah karakoldan ayrılırken açık olan tenteler Reşadiye'den dönüşte neden kapalıydı?

* Aracın kasa kısmına yüklenen erzaklarla birlikte olması gerekenden fazla sayıda erin hareket alanı neden kısıtlandı?

* Neden araçtaki 11 personelden sadece 4'ünde silah vardı? Rütbeli personelin yanında silah ve teçhizat neden yoktu?

* Olay sonrası niçin karakolda bekleyen zırhlı araçlarla müdahale edilmesi emri verilmedi?

* Tokat ve Sivas Harekat Merkezlerinden alınan bilgilere göre en erken 18.30'da, yani 3.5 saat sonra kaçış güzergahları üzerine birlik çıkarılmış olmasına rağmen, niçin Balyoz sanığı Tokat Bölge Komutanı Tuğgeneral Bulut Ömer Mimiroğlu tarafından '30 dakika sonra kaçış bölgeleri tutuldu' şeklinde kayıtlara geçirildi?

* Eylemlerini en kısa sürede üstlenen PKK, Reşadiye saldırısını üstlenmek için neden 3 gün bekledi?

* Telsiz kayıtlarında teröristlerin örgüt dili kullanmadığı tespit edilmesi ne anlama geliyor?

Tentenin arkasını biliyorlardı

Yapılan incelemede aracın ön ve yan istikametlerinde konuşlanan teröristlerin, tentesi kapalı arka kısma ateş etmesine dikkat çekildi. Bu durum, örgüt üyelerinin kasadaki askerlerden haberdar olduğunu gösterdi. Bu da eskerlerin geçiş güzergahı ve zamanı hakkında PKK taşeronlarına bilgi sızdırıldığını savını güçlendiriyor. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin alışılmışın dışında bir davranış sergileyerek yedikleri kabak çekirdeği ve şeker yiyerek çöplerini bulundukları yerde bıraktı. Olay yerinde örgüt mensuplarına ait 75 adet Kalaşnikof piyade tüfeğinden fırlayan boş kovan toplandı. Teröristlerin daha etkili olabilecek el bombası ve ağır silah kullanmadığı tespit edildi. Saldırıya uğrayan Mehmetçikler ise yaklaşık 2 şarjör kurşun atabildi. Ancak atılan 75 kadar fişek ile 7 şehit verilmesi, teröristlerin özel bir eğitim aldığını gösterdi. Saldırının ardından vatandaşlardan ilgili makamlara olayı aydınlatabilecek bilgiler ulaştı. Ancak bir çoğu analize ve değerlendirmeye tabi tutulmadan rafa kaldırıldı. Saldırıyla ilgili ifade vermek isteyen Y. A.'nın anlattıkları ilginç bilgiler içeriyor. Y.A. "Tokat'tan tanıdığı emekli polis M.Ö'nün kendisine Reşadiye'de faaliyette olmayan bir maden olduğunu, oraya 5-6 kişinin girip çıktığını söyledi. Benden madene girip, çıkan bu 6 kişinin kim olduğunu araştırmamı istedi" dedi. Y.A emekli polis M.Ö. ile aralarında geçen konuşmayı Jandarma İstahbarat görevlilerine anlattığını, Jandrma'nın ise bu şahsı çağırarakfazla bir şey sormadan bu şahsı bıraktığını anlattı.

Yeni Şafak

Etiketler :