Çin: Suriye sorununda özel çıkarımız yok"

Çin: Suriye sorununda özel çıkarımız yok"

Çin'den Suriye açıklaması

Şam yönetimine Rusya ile birlikte uzun zamandır destek veren Çin, Suriye konusunda, ''özel çıkarı olmadığını ve soruna her zaman nesnel ve adil bir tavırla yaklaştığını'' savundu.
Çin Devlet Müşaviri Dai Bingguo, Rusya'da yayımlanan Rossiskaya gazetesine verdiği röportajında, Pekin yönetiminin tüm terör eylemlerine ve sivillere yönelik her tür şiddete karşı çıktığını söyledi. Dai, Suriye krizinin uygun bir çözüme bağlanması için siyasi yollara başvurulması ve ülkedeki tarafların şiddete en kısa sürede tamamen son vermesi gerektiğini ifade etti.
Çin'in ''Suriye halkının seçimine saygı gösterdiğini'' iddia eden Dai, Suriye'nin içişlerine müdahale etmeye ve ülkede zorla yapılacak bir iktidar değişikliğine karşı çıktıklarını vurguladı. Müşavir Dai, taraflarla birlikte iletişim ve koordinasyonu güçlendirmenin yanı sıra, Birleşmiş Milletler'i (BM) desteklemeye devam ederek, ''Suriye krizinin barışçı, adil ve uygun bir şekilde çözümü için katkıda bulunmayı sürdüreceklerini'' dile getirdi.
Şam yönetimine destek veren Çin ve Rusya, daha önce iki kez Esed rejimine karşı gündeme getirilen BM Güvenlik Konseyi kararını veto etmişti. Çin, Rusya'dan farklı olarak Suriye muhalefetiyle de temaslarda bulunuyor. Çin ve Rusya, Suriye'ye her türlü müdahale ve yaptırımlara karşı çıkıyor. Suriye, Ortadoğu ülkeleri arasında Çin için büyük stratejik konumda bulunuyor.
Bu arada, resmi bir ziyaret için Finlandiya'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Türkiye'nin Suriye'de tampon bölge kurulma önerisine karşı çıktığını söyledi. Lavrov, tek taraflılığa dayalı herhangi bir eylemin sonuç veremeyeceğini öne sürdü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.