Şanlıurfa Valisi'nden resmi açıklama: 13 kişi hayatını kaybetti

Şanlıurfa Valisi'nden resmi açıklama: 13 kişi hayatını kaybetti

Şanlıurfa'da BDP milletvekili İbrahim Ayhan'ın da tutuklu bulunduğu E Tipi Kapalı Cezaevi'nde isyan çıktı. Şanlıurfa Cezaevi'nde çıkan isyan sonucunda 13 kişinin öldüğü bildirildi.

Şanlıurfa Valisi Celelettin Güvenç, Şanlıurfa E Tipi Cezaevi'nde çıkan yangında 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişinin yaralandığını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi’nde belirlenemeyen bir nedenle aralarında tartışma çıkan birkaç mahkum yatakları ateşe verdi. Çıkan yangında 13 kişi hayatını kaybetti.

Olay yerine çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edilirken, polis ekipleri cezaevi önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Dumandan zehirlenen bir gardiyan ve mahkumlar ambulanslarla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi ile çevredeki hastanelere kaldırıldı.Olay yerine gelen Vali Celalettin Güvenç, C 15 koğuşunda kalan birkaç mahkum arasında çıkan tartışma sonucu mahkumların yatakları ateşe verdiğini söyledi. Çıkan yangında 13 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Bu sırada cezaevine gelen mahkum yakınları içeri girmek istedi. Yakınlarını görmek isteyen vatandaşlar ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

POLİS CEZAEVİNE GİRMEK İSTEYEN ÖFKELİ KALABALIĞA MÜDAHAL ETTİ


Şanlıurfa cezaevi önüne gelen mahkum yakınları içeri girmek isteyince polis müdahalede bulundu. Polisin müdahalesinin ardından 7 kişi gözaltına alındı.
Gece geç saatlerde Şanlıurfa E Tipi kapalı Cezaevinde ki C 15 koğuşunda çıkan yangının ardından cezaevi önünde gerginlik yaşanıyor. Olayı duyarak cezaevine gelen mahkum yakınları içerde bilgi almaya çalıştı. İçerdeki akrabalarından haber alamadıklarını ileri süren öfkeli kalabalık cezaevi kapısını yumrukladı. Kapıyı açmaya çalışan vatandaşlara polis müdahale eti. Polis öfkeli kalabalığı uzaklaştırmaya çalışınca cezaevi kapısı önünde arbede yaşandı. Polis öfkeli kalabalığı uzaklaştırmak isterken 7 kişiyi gözaltına aldı. Bu sırada cezaevine gelen ambulanslar içeri alındı. Mahkum yakınları içerden haber alamadıklarını ifade ederek, “Saatlerdir bekliyoruz. Net bir açıklama yapılmadı. En azından yakınımızın sesini duyarsak bize yeter. Başka bir şey istemiyoruz” dedi.

ÖLEN MAHKUMLARI İSİMLERİ TESPİT EDİLDİ

Öte yandan olaylarda hayatını kaybeden ve yaralanan mahkumların isimleri belli oldu. Cezaevinde C15 koğuşunda hayatını kaybeden mahkumların isimleri şu şekilde: Şükrü Uldes, Fuat Yıldız, Sinan Özalp, Mehmet Satış, Süphi Köksal, Yunus Eskili, Mehmet Emin Gerçek, Hüseyin Kıskaç, Mustafa Kemal Kılıç, Taner Şimşek, İmam Bakır Tek, Mehmet Aslantay, İbrahim Halil Kaya.

Yaralananlar ise şöyle: Yusuf Aydemir, Vahit Taşday, Mesut Demir, Abid Aytekin ve Cevdet Yılmaz.

TANSİYON TEKRAR YÜKSELDİ

Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 13 mahkumun hayatını kaybettiği olaydan sonra başlayan gerginlik devam ediyor. Aralarında BDP Milletvekili İbrahim Ayhan'ın da yer aldığı cezaevindenki yüzlerce mahkum eylem yapmaya başladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in incelemelerde bulunduğu cezaevindeki mahkumların protestoları cezaevinin dışından rahatlıkla duyuluyor. Beraberce yüksek sesle bağıran mahkumlar, cezaevindeki ranza ve duvarlara vurarakta gürültü çıkarıyor. Cezaevinin çevrsinde bekleyen mahkum yakınları da içerideki protestoya destek veriyor.

SUÇ VARSA ÖRTBAS EDİLMEYECEK

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 13 mahkumun hayatını kaybettiği yangınla ilgili olarak, "Olayda bir suç varsa örtbas edilmeyecektir. Türkiye değişti artık. Bunlara izin ve fırsat vermeyiz" dedi.

Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan yangının ardından mahkum yakınları cezaevi önüne akın etti. Burada, içeri girmek için direnen mahkum yakınları ile çevik kuvvet ekipleri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Bazı vatandaşlar polis tarafından gözaltına alındı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de mahkum yakınlarını sakinleştirmek için cezaevi önüne geldi.

Basın mensuplarına olayla ilgili son durum hakkında bilgi veren Güvenç, C-15 dışındaki koğuşlarda herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade etti. Tüm mahkumları yakınlarıyla telefonla görüştürmeye çalışacaklarının altını çizen Güvenç, "Bununla ilgili alt yapıyı geliştiriyoruz. Ayrıca, savcımızla bakanımızla görüşüp 15 - 20 gün süreyle mahkumlarla açık görüş imkanı sağlayacağız. Vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Sabahtan itibaren izdiham yapmasınlar. Gerekli araştırma, soruşturma, inceleme yapılıyor. Rahat yapalım, rahat çalışalım. Bir suç varsa üstü örtbas edilmeyecektir. Türkiye değişti artık. Bunlara izin ve fırsat vermeyiz. Yangına niye yetişilemedi, insanlar niye kavga etti, kavga gerekçesi nedir, 5 kişi niye kurtuldu, 13 kişi niye öldü? Bütün bunların soruşturmasını, incelemesini, araştırmasını yapacağız" diye konuştu.

Yangının çıktığı koğuşu gördüğünü, müdüriyet ile koğuşun arasında birkaç koridorun bulunduğunu vurgulayan Güvenç, "Daha çabuk gidilebilir miydi, gidilemez miydi, dışarıya yangın ne kadar sürede duyuruldu? Bunların hepsi uzman işidir, müfettiş işidir. Gerekirse emniyetten jandarmadan barolardan biz getiririz müfettişi, sonuna kadar inceleriz. Ne oluyor bitiyor, kamuoyuyla paylaşırız. Olay çıkar çıkmaz konuyu Başbakan'a, bakanlara arz ettik. Bütün devlet erkanı buraya geldi. Halkımızın acısını paylaşıyoruz. Bunu da açık yüreklilikle ifade ediyoruz. Sonuçta mahkum da olsa, suçlu da olsa 13 tane imzamızı kaybettik. Biz bunun acısını hissediyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız, işi zorlaştırmayalım. Bizler de acıları hafifletme adına soruşturmaları, yargılamaları ve görüşmeleri yaptırmaya çalışırız" şeklinde konuştu.

Yaralılarda bir sıkıntı olmadığını ifade eden Güvenç, mahkumların ölüm sebeplerinin yanmak ve dumandan boğulma olduğunu belirterek, "Doktorlarımız, savcılarımız ilk otopsiyi yapıyor. Bitince açıklamayı yapacağız" dedi. Güvenç, cezaevinde 1057 kişinin kaldığını sözlerine ekledi.

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.