Kerküklüler ve Urfalılar ilahilerle kucaklaştı

Kerküklüler ve Urfalılar ilahilerle kucaklaştı

Kerküklü ve Şanlıurfalı mevlithanların ayrı ayır ve birlikte seslendirdiği mevlit gazelleri ve ilahiler, Şanlıurfalılara ve dışarıdan gelen davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Şanlıurfa'da Kürt aşiretlerinden Beski'nin davetlisi olarak Şanlıurfa'ya gelen Kerküklü Türkmenlerin ilahi grubu ile Şanlıurfa'nın ünlü ilahi grubu Grup Dergah dün balıklı gölde yanlana söyledikleri ilahiler ve çektikleri zikirlerle izleyecilire mest ederken,  1. Urfa-Kerkük Kültür ve Sanat Günleri'ne katılan davetliler gece Urfa Kalesi altındaki mağaralarda kurulu cafede Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'la birlikte söyledikleri Hoyratlar, Maniler, Türküler, şiirler  ve ilahilerle oldukça renkli görüntüler ortaya çıkarttılar.  

Şanlıurfa'da 3 gün sürecek olan 1. Urfa-Kerkük Kültür ve Sanat Günleri, dün akşam Kerküklü ve Urfalı ünlü ilahi gruplarının konseri ile başladı. Grup Dergah ve Kerkük İlahi grubunun konseri izleyenleri coşturdu.

Şanlıurfa Balıklıgöl Açıkhava tiyatrosunda gerçekleştirilen programa Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Doç.Dr. Mehmet Çelik, Urfa Kerkük Dayanışma Platformu üyesi İşadamı Hüseyin Büyükfırat, Türkmeneli Kültür Vakfı Merkezi üyesi Dr. Şemseddin Küzeci ile Kerkük'ten, Şanlıurfa'dan ve çevre illerden gelen davetliler katıldı.

BÜYÜKFIRAT: SADECE URFA'DA DEĞİL TÜM BÖLGEDE BİRLİK İSTİYORUZ

Büyükfırat ailesinin evsahipliğini yaptığı  gecede konuşan Hüseyin Büyükfırat bu bölge halkını ayırmaktan kimseye yarar getirmeyeceğine değinerek "Biz birleştirmek istiyoruz. Sadece Urfa-Kerkük değil, bölgede bulunan diğer illerinde ortak değerleri bizim ortak değerlerimiz. O değerleri birlikte paylaşmak için buradayız" dedi.

2011 yılı Ocak ayında Kerkük'ü ziyaret ettiğini belirten Büyükfırat " Kerküklü kardeşlerimizin bizimle ortak değerleri olduğunu gördüm. Orada Şemsettin Küzeci ile birlikte böyle bir platform kurmak ve ortak değerlerin kaybolmaması için çalışma yapmak istedik. İlk olarak biz davet ettik. Onlarda bizi kırmayıp Şanlıurfa'ya geldiler. Önümüzdeki yıllarda bu birlik ve beraberliği daha ileriye götürmek istiyoruz. Tüm katılanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

DR. KÜZECİ: TEMELİNİ BİZ KURDUK,HERKES ELE ELE VEREREK BİRLİĞİ İNŞA EDECEK

Türkmeneli Kültür Vakfı Merkezi yöneticilerinden Dr. Şemseddin Küzeci, Şanlıurfa’da sıcak karşılandıklarını ifade ederek “Biz iki toplumun ortak yönlerini burada tanıtacağız. Bu platformun temelini biz kurduk fakat herkes el ele vererek yıkılmaz birliği inşa edecektir... herkesin bu platforma destek çıkmasını istiyoruz. Bu birlik ve kardeşlik her geçen yıl artıp, etkisini artırarak sönmez bir kardeşlik ateşine dönüşsün istiyoruz” dedi.

PROF. ÇELİK: BU TOPRAKLARIN ASLİ UNSURLARI BİR ARAYA GELİYOR

Bu toprakların asli unsurlarının yeniden bir araya geldiğini dile getiren Doç. Dr. Mehmet Çelik, “Burada bir insan buluşması yapıyoruz. Kürdü, Türkü, Arabı yani bu toprakların asli unsurları yeniden bir araya geliyor. Zaten insanlar arasında bir problem yoktur.  Paradigmalar arasında problem olur, İnsanlar maalesef bir çok zaman bundan dolay zarar görür. Zulüm göçebedir, bir gün göçer gider, asıl olan insanlıktır. O Baki’dir. Biz Urfa ile Kerkük’ün kardeş olduğunu zaten biliyoruz. Bir Kürtle, Türkün, Arabın arasında hiçbir zaman problem olmaz.” dedi. Hazreti Ali’nin bir sözüne değinen Doç. Dr. Çelik “Hazreti Ali diyor ki, Hepimiz hilkaten kardeşiz bir kısmımız dindaşız. Hilkaten kardeş olmak dindaş olmaktan daha önemlidir.” dedi.

VALİ OKUTAN: URFA BEREKET HİLANİNİN KİLİT TAŞIDIR

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise Programa katkılarından dolayı Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk’e teşekkür ederek “Tüm dinlere kaynak olan Hazreti İbrahim’in mekanından başlayan bu güzel etkinliğe ev sahipliğini yapmak çok önemli. Bu kutsal mekandaki etkinlik büyüyerek devam edecektir. Dünya Batısıyla doğusuyla yüksek gerilimler yaşıyor. Bizim gerilimlere, bizim coğrafyamızın, bizim medeniyetimizi söyleyeceği sözler var.  Bu medeniyeti tanımak için Urfa’yı görmek  ve keşfetmek gerekir.  Bu meşaleyi tekrar yakmak gerekir. Tarihte olduğu gibi, tekrar, doğuya batıya bütün insanlık alemine, barışı, huzuru, zenginliği buradan tattırmak gerekecek. Urfa’yı iyi tanıyabilmek için de Urfa ile özdeş Urfa’yı tamamlayan şehirleri de tanımak icab eder. Erbil’siz, Süleymaniye’siz, Musul’suz, Halep’siz, Rakka’sız, Urfa olmaz. Urfa doğu ile batıyı Mezopotamya’yı bağlayan, kucaklayan ve bağdaştıran bir şehir. Dolayısıyla Urfa Kürdü ile, Türkü ile Arabıyla da aynı duygu ve düşünceyle insani değerle tanıtan bir şehir.  Urfa Bereket hilalinin kilit taşı noktasındadır. Çekseniz bereket hilali çöker. Urfa, Tebriz’den başlayıp, Elazığ, Erzurum gibi şehirlerininde kültür hilalinin de içinde. Bu ilin valisi olmak benim adıma onur vericidir. Huzurunuzda, bu etkinliğe katkı sağlayanlara teşekkür ederim. Biz bir orkestrayız, Biz o orkestra içindeki enstrümantaller, akordunu bozmadan  orkestrada yer almalı. Biz geçmişte bunu yaptık. Bundan sonrada bunu yapabiliriz. O orkestra bizim duygularımızı ritimlerimizi söylemeli. Ülke TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ü de anmak ve teşekkür etmek istiyorum” dedi

Program Kur’an-ı Kerim ile başladı. Kerkük mevlithanları tarafından okunan mevlit ve ilahilerin seslendirildiği gece, Grup Dergah’ın ilahi ve gazelleri ile devam etti.

Cezbeye gelen davetlilerin alana çıkarak ilahilere semahlarla eşlik ettiği geceye takılanlar konser veren ilahi gruplarını alkış seline boğdular.

URFA MAĞALARINDA HOYRAT VE TÜRKÜ KARDEŞLİĞİ

Konserden sonra Kerkütlü davetlileri ve Şanlıurfalı evsahiplerini Tarihi Urfa Kalesinin bulunduğu dağın eteklerindeki mağaralarda kurulu çay bahçesinde ağırlayan Urfa Valisi Okutan, kendisini Hoyrat, Türkü, mani, ilahi ve şiir şölenin ortasında buldu. Vali Okutan zaman zaman Türkülere alkış ve sesle eşlik etmeyi de ihmal etmedi. Birbirin güzel eserlerin seslendirildiği gecede Kerküklü şairlerin birbiri ile karşılıkla mani atışmaları gece renk kattı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.