Saray'dan Bülent Arınç ve Melih Gökçek açıklaması

Saray'dan Bülent Arınç ve Melih Gökçek açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Bülent Arınç ve Melih Gökçek arasındaki kavga hakkında Saray'ın ne düşündüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. İbrahim Kalın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Ve Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki kavgaya ilişkin, "Cumhurbaşkanlığı makamını ilgilendirmez" dedi.

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:


Yemen’deki gelişmeler malumunuz. Dışişleri de açıklama yaparak operasyona Türkiye’nin de destek verdiğini söyledi. Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye sahada yer almasına ilişkin bir talep geldi mi? İran’dan da bir açıklama geldi. Bu programda bir değişiklik var mı?

İran’a yapacağı seyahatte herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Suudi Arabistan tarafı bize bilgi vermiştir. Cumhurbaşkanımız da bilgilendirilmiştir. Bizzat takip etmeye başlamıştır. Dışişleri bakanlığımızın yaptığı açıklamada dikkat çeken husus, işin burya gelmesindeki hatalara da atıflarda bulunuyoruz. Keşke askeri müdahale zaruri hale dönüşmeseydi. Maalesef Yemen’de, Yemen’in seçilmiş cumhurbaşkanı ülkenin başkentini terk etmek zorunda kaldı. Husi’ler Aden’i de ele geçirmek üzereyken, suudi Arabistan aldığı kararla ortak operasyon, Fas gibi Sudan gibi ülkelerin katılımları var, bu operasyon bu sabah itibariyle gerçekleşti.

Bülent Arınç ile Melih Gökçek’in birbirlerine yönelik açıklamaları malumunuz. Cumhurbaşkanının bu konuyla ilgili bir teması oldu mu?

Hayır, cumhurbaşkanımızın bu konuyla ilgili bir teması trafiği olmamıştır. Sayın başbakanımız gerekli açıklamayı yaptığı için cumhurbaşkanlığı makamını ilgilendiren bir konu değildir.

İzleme heyetiyle ilgili, Arınç, Cumhurbaşkanı'nı bilgilendireceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı bilgilendirildi mi? Gerçekleşmediyse ne zaman gerçekleşecek? Cumhurbaşkanının tavrında bir değişiklik var mı?

Çözüm sürecinde en aciliyet arz eden husus silahsızlanma aşamasıdır. Buna benzer açıklamalar geçmişte de yapılmış idi. Uygulama konusunda netice alınırsa zaten süreç amacına ulaşmış demektir. Bilgilendirme konusunda ise, cumhurbaşkanımızı elbette bilgilendirilmektedir. Başbakanımızın, bizzat cumhurbaşkanını bilgilendirdiğini biliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın bakanlar kuruluna başkanlık edeceği toplantının tarihi belli mi? Önümüzdeki dönemdeki ziyaretleriyle ilgili bilgi verir misiniz? ABD ziyareti planlanıyor mu?

Henüz kesinleşmiş bir tarih yok. Olduğu zaman paylaşacağız. Bu da belli bir sisteme oturdu diyebiliriz. Önümüzdeki dönemdeki seyahatlerle ilgili basın başdanışmanlığımız size bilgilendirme yapıyor, yapacak. Önümüzdeki haftalarda cumhurbaşkanımızın bir dizi yurt dışı yurt içi ziyaretleri olacak. Üç AB ülkesini kapsayan ziyaretimiz olacak.

ABD işle ilgili planlanan bir seyahat bulunmuyor. Cumhurbaşkanımız programlar el verdiği ölçüde, G20 zirvesi öncesinde, g20 ülkelerini ziyaret etmeyi planlamaktadır. Maksimum sayıda ziyareti planlıyoruz. G20 hazırlıklarının da sürdüğünü ifade etmek isterim. 15-16 Kasım da cumhurbaşkanımız başkanlık edecektir.

İran ziyaretinin önem kazandığını söylediniz...

Baştan beri biliyorsunuz biz bölgede mezhep temelli yaklaşımların bölgede gerginlik yaratmasına her zaman karşı olduk. İran bizim güçlü bir komşumuzdur, biz iran ile bu konuları her zaman açık net konuştuk. Konuşmaya da devam edeceğiz. Bu tür gerginlikleri minimize etmeye yönelik sorumluluk herkesin üzerindedir. Biz gerek ortadoğu gerek islam dünyasına yönelik bakışımızda ve politikalarımızda hiçbir zaman mezhep eksenli bakmadık.

Çözüm sürecine ilişkin Genelkurmay açıklama yaptı. Dün de PKK dağlıca'da saldırdı. çözüm sürecini nasıl etkiler? Cumhurbaşkanın kurduğu partinin propagandasında başkanlık yer alacak mı?

Genelkurmay başkanlığımız açıklamayı yaptı. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi çözüm süreci devam ediyor diye kamu düzeninden taviz verilmeyecektir. Cumhurbaşkanımızın ve hükümetin kararlığı çok nettir. Güvenlik ile demokrasi-özgürlük arasındaki dengeyi muhafaza etmenin gayreti içerisindeyiz. ama birileri bunun istismar etmeye çalışırsa devlet kamu düzenini kurmak için gerekli adımları atar. umarız bu tür saldırılar olmaz, saldırı yapan gruplar kimlerse, ne saikle yapıyorlarsa bundan derhal vazgeçerler.

Başkanlık sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanımız yoğun biçimde dile getiriyor. Kurucusu olduğu AK Parti, 2015 seçimleri beyannamesine başkanlık sistemini alıp almayacağını Başbakanımız açıkladığı zaman öğreneceğiz.

Cumhurbaşkanımız dün bir mahkumu affetti. bu mahkumun suçu neydi? detaylı bilgiye ulaşamadık. Cumhurbaşkanı, hastanede tedavi göremez raporu alan bütün mahkumları serbest bırakacak mı?

Burada bir takım genel prensipler olmakla birlikte, her bir olayı ayrı ayrı değerlendiririz. dün affedilen kişiyle ilgili dördüncü kademe kanser olan bir mahkumdan bahsediyoruz. Artık bu noktada mahkumiyeti şu veya bu sebep değildir belirleyici olan. cumhurbaşkanımız affetmeyi uygun görmüştür. benzer vakalar geldiği zaman, her biri hususi alınarak değerlendirilecektir.

Başbakan'dan duymak isabetli olur dediniz ama, başkanlık sisteminin beyannamede yer almaması bir problem olabilir mi?

Bu tartışma Türkiye'nin gündemine oturan bir tartışmadır. 2023 vizyonuna ulaşmak için hangi yönetimle hareket etmeliyiz konusu tartışılmaktadır. Seçimlerden sonra da bu tartışma devam edecektir. Bu konu gündemimizde olmaya devam edecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.