Sarıkaya'dan 'özür dilemek' için "Evet"

Sarıkaya'dan 'özür dilemek' için "Evet"

"Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Arslan:" Referandumda evet oyu kullanmak, eski Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya’dan özür dilemek olacaktır."

Sivil Dayanışma Platformu (SDP)nin Samsun Buluşması’nda konuşan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, “Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası olarak, değişikliğin tek bir maddesinin bile evet demek için yeterli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

İşçinin birden çok sendikaya üye olabilmesinin önünün açılması ve memura toplu sözleşme hakkının verilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiren Arslan, söz konusu değişikliklerin çalışanlar için yeni haklar getirmesinin yanında, sendikal hareket için de kendini çağın koşullarına göre yenileme fırsatı doğuracağını belirtti.

 

Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası olarak 12 Eylül Anayasa’sını hiçbir zaman tasvip etmediklerini, aksine, 12 Eylül darbe Anayasası’nda yapılan her türlü değişikliği desteklediklerini kaydeden Arslan, şöyle konuştu: “Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası 12 Eylül Anayasası’na daha yapılma sürecinde karşı çıkmıştır. Bu tavrımızı 12 Eylül Anayasası’nın oylanması sırasında da ortaya koyduk. Konfederasyonumuz Hak-İş, 1992 yılında üç gün süren bir Anayasa sempozyumu gerçekleştirmiş, Anayasanın sivil, demokratik, katılımcı bir şekilde hazırlanmasını ve sivil bir Anayasa talebini ortaya koymuştur. Hak-İş, Anavatan iktidarı döneminde, sonraki SHP-DYP döneminde, daha sonraki MHP-ANAP-DSP iktidarı dönemlerinde yapılan Anayasa değişikliklerine açık bir şekilde destek vermiştir. 2001 yılında özellikle 35 maddenin değiştirilmesi çalışmalarıyla ilgili, Hak-İş’in de içinde yer aldığı sivil toplum platformu olarak gazetelere bir ilan verdik. Dolayısıyla Hak-İş, hangi iktidar döneminde olursa olsun, bu darbe Anayasasının hangi ve kaç maddesi değişirse değişsin olumlu her adımı desteklemiştir, destekleyecektir.”

 

12 Eylül Anayasasının meşruiyetinin tartışmalı olduğunu ifade eden Arslan, “Bu Anayasanın meşruiyeti tartışmalıdır. Bu Anayasayı savunanlar, bu Anayasanın meşruiyetini hangi kaynaktan aldığını da açıklamalıdır” diye konuştu.

 

Arslan, HSYK ve YAŞ kararlarına yargı yolu açılmasının vicdanları rahatlatacağını ifade ederek, şöyle konuştu: “YAŞ kararlarıyla ordudan attıkları insanlara yargı yolunu kapatanların, bugün ifade vermekten nasıl kaçtıkları ortadadır ve manidardır. Referandumda evet oyu kullanmak, eski Şemdinli savcısı Ferhat Sarıkaya’dan özür dilemek olacaktır. Türkiye toplumunun sağduyusuna, öngörüsüne inanıyoruz, güveniyoruz. Her zaman olduğu gibi yine sağduyu galip gelecek, Türkiye “Evet”le bir adım daha demokratikleşecektir.”

Etiketler :