8 maddede Sarkozy seçimi neden kaybetti

8 maddede Sarkozy seçimi neden kaybetti

Sarkozy'ye kaybettiren nedenlerden biri de İslam düşmanlığı..

Sarkozy tekrar aday olduğu başkanlık seçimlerini kaybetti. Kazanan Hollande ikinci sosyalist aday. Radyo France'den Tony Cross 8 maddede Sarkozy'nin seçimi neden kaybettiğini yazdı. Sarkozy'ye kaybettiren nedenlerden biri de İslam düşmanlığı..

Sarkozy anketlere göre son aşamalarda yaptığı ataklarla durumu toparlamış hatta öne bile geçtiği olmuştu ama oylamada kaybetti. François Hollande 1981 ve 1988 senelerinde başkan olan sosyalist François Mitterrand'ın yolunda gidiyor gibi.

Peki Sarkozy'ye basının çoğunluğunun desteğine rağmen kaybettiren şeyler neler?
1- Aşırı lüks yaşamı:

Sarkozy İngilizce'de bling-bling olarak geçen aşırı lüks yaşayanlara verilen bir sıfata sahipti ve çoğu kişi ona "aşırı lüks başkan" anlamına gelen "le president bling-bling" diyordu. Aşırı lüks restoranlarda yenilen yemekler, yat gezileri, 55.000 EUR'luk saatler gibi birçok lüks unsuruna sahip varlık içindeki bir yaşam işsizlik, ekonomik sıkıntı gibi sorunları yaşayan halk tarafından hoş karşılanmıyordu
2- Özel hayat:

Sarkozy'nin önceden boşanmış olması bazı fanatik Katolikler dışında pek
kimseyi rahatsız etmemişti ancak ikinci eşi Cecilia ile ilişkisini magazin basınının önünde bitirmesi ve süper model-şarkıcı Carla Bruni ile evlenmesi Fransız halkının gözünde başkanı bir şov adamı haline getirdi.
3- Değişen huyu:

2002-2004 seneleri arasında başbakanken daha yumuşak başlı, orta söylemleri olan Sarkozy giderek sertleşmeye başladı. Halk ile ağız dalaşına girmesi, çiftçilerle atışması gibi olaylar kendisini bitiren sona sürükledi.
4- Kinciliği:

Sarkozy'nin karşısında yer alan hemen herkes onu kincilik ile suçlar. Bazı
sivillerin sadece Sarkozy aleyhine gösterilere katıldıkları için sürüldükleri,
Paris Match eski yöneticisi Alain Genestar'ın Sarkozy'nin eski eşi Cécilia'nın
Richard Attias ile ilşkisini yayınladığı için işinden olması gibi olaylar ve
eski başkan Jacques Chirac'ın akrabası olan eski başbakan Dominique de Villepin de Sarkozy'yi zorba ve zalim olarak suçlamıştı
5- Skandalları:

Başta sosyalist Dominique Strauss-Kahn gibi bazı devlet yöneticilerin
karıştıkları seks skandalları Sarkozy'e pek yara vermedi ama ülkenin en zengin
kadını Liliane Bettencourt'ın seçim kampanyasına yapmış olduğu yasadışı bağışın ortaya çıkması Çalışma Bakanı Eric Woerth'in istifası ile sonuçlanmıştı.
6- Medya ile ilişkiler:

Bazı medya baronları ile "Le Fouquets Çetesi" olarak anılır hale gelen Sarkozy, Le Canard ve Le Monde gazetelerinde çıkan gazetecileri gözlemlettiği haberlerinin ardından köşeye sıkıştı. Kartel yayın grupları dışındaki bütün medya organları Sarkozy aleyhine yayın yapmaya başladılar ve bazı muhabirlerin tutuklanmasına kadar gitti bu süreç.
7- İslam fobisi:

Seçim sonuçlarına ne kadar olumlu katkı yaptı bilinmez ama Sarkozy aşırı sağcılarla iyi ilişkiler kurdu. Baş örtüsü aleyhine düzenlenen kanun, helal ete karşı girişilen mücadele, açık bir şekilde Sarkozy'nin İslam fobisini gözler önüne serdi.
8- Ekonomik kriz:

En etkili sebep kuşkusuz budur. Artan işsizlik, rekabetçi ortama ayak uyduramama, firmaların istedikleri teşvikleri alamamaları, diğer Avrupa ülkelerine yapılan yardımlar gibi birçok sebep Fransa ekonomisini zora soktu. Her ne kadar Sarkozy bunun sadece kendi suçu olmadığını, Avrupa Birliği ve global anlamda bir sıkıntı olduğunu iddia etse de kimseyi inandıramamış. ens 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.