SARP'A İSVİÇRE-FRANSA MODELİ

SARP'A İSVİÇRE-FRANSA MODELİ

Türkiye ile Gürcistan arasında 72 saatlik ziyaretlerde pasaportsuz geçişlerin sağlanması için çalışmalar sürüyor.

GÖKTÜRK FIRAT
Gürcistan'a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Levan Varşalomidze, Türkiye ile Gürcistan arasında 72 saatlik ziyaretlerde pasaportsuz geçişlerin sağlanması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Varşalomidze, gümrüklerde ise İsviçre-Fransa modeli olarak bilinen tekli gümrük uygulamasında karara varıldığını açıkladı.

Acaristan Hükümet Başkanı Levan Varşalomidze, Acaristan Hükümet binasında Türk gazetecileri kabul etti. Varşalomidze, Batum'u Karadeniz'in merkezi yapmak istediklerini belirterek, "Türkiye ile olan ilişkilerimiz yeni değil. Geçmişe dayanan güçlü ilişkilerimiz var. Türkiye en iyi komşumuz. Türkiye'nin iletişim ve havacılık sektöründe önemli yatırımlarını aldık. Türk girişimciler tarafından ülkemizde beş tekstil fabrikası açıldı. Yapımı devam eden bir otel haziran ayı içerisinde hizmete girecek" dedi.

İki ülke olarak karşılıklı vize uygulamasını kaldırdıklarını anlatan Varşalomidze, sözlerine şöyle devam etti: "Gümrük muafiyeti ve pasaportsuz giriş çıkışların sağlanması için çalışmalar sürüyor. Dört yıl önce ülkemize 10 bin Türk turist gelmişti. Geçen yıl 100 bin turist geldi. Bir yıl içerisinde bu rakamı bir milyona çıkartmak istiyoruz. Geçmişte Batum, Samsun'dan bu yana Karadeniz'in merkeziydi. Başlattığımız alt yapı çalışmaları ile Batum'u yeniden Karadeniz'in merkezi yapmak istiyoruz."

TEKLİ GÜMRÜK UYGULAMASI
Varşalomidze, geçen hafta Batum'da gerçekleşen Erdoğan-Saakaşvilli görüşmesinde Gürcistan ile Türkiye arasındaki gümrüklerde Fransa-İsviçre metodunun uygulamaya konulması kararına varıldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Gürcistan Devlet Başkanı ve Erdoğan burada görüştüler ve bir karar aldılar. Dünyada sadece İsviçre ve Fransa'da uygulanan tekli gümrük uygulamasının Gürcistan ile Türkiye arasında da uygulanmasına karar verdiler. Vize muafiyetini kaldırmıştık. Her iki ülke vatandaşları da vizesiz geçiş yapabiliyor. Şimdide pasaportsuz geçişlerin sağlanması için görüşme yapıyoruz. 72 saatlik ziyaretlerde pasaportsuz geçişi sağlamaya çalışıyoruz. Bundan Türkiye'nin iç hatlarına dahil olan Batum Havalimanı'ndan ülkemize giren Türk vatandaşları da faydalanabilecek."

Varşalomidze, Türk halkından Acaristan'ı ziyaret etmelerini isteyerek, "Türkiye ile Gürcistan arasında derin ilişkiler var. Türk halkıyla dost ve kardeşiz. Türk halkından Gürcistan'ı Batum'u ziyaret etmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :