Saylan'ın derneğine kimler destek verdi?

Saylan'ın derneğine kimler destek verdi?

Ergenekon'un 12'inci dalgasının odağında yer alan kurumlardan biri de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olmuştu. Bu kadar çok şaibeyi üzerinde barındıran ÇYDD'ye Türiye'de hangi şirketler destek verdi

İstanbul Ümraniye'de 2007 yılında bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla başlayan Ergenekon operasyonunda 12. dalgada bağlantılar ÇYDD'ye kadar uzanmıştı.

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası çerçevesinde arama yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Kadıköy Şubesi'nde ele geçirilen bir belge, derneğin Ergenekon yapılanmasıyla ilişkilerini gözler önüne sermişti.

12. dalgada ÇYDD'nin bazı şubeleri arandı

Ergenekon iddanamesi doğrultusunda gerçekleşen 12. dalgada, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Adana, Antalya, İstanbul Şubesi'nin Anadolu yakası şubeleri (Ümraniye, Kadıköy, Üsküdar, Pendik, Tuzla ve Maltepe), İzmir, Bakırköy, Trabzon, Zonguldak, Bursa, Çukurova, Van ve Mersin şubelerinde arama yapılmıştı.

Kadıköy şubesinden çıkan şok mektup!

Ergenekon'un 12'nci dalgası çerçevesinde ÇYDD'nin Kadıköy Şubesi'nden çıktığı iddia edilen şok mektup Hava Kuvvetleri'ndeki Karargah Evleri yapılanmasının bir benzerinin Deniz Kuvvetleri'nde Ata Evleri adı altında gerçekleştiğini ortaya koymuştu.

Ergenekon'un 12'nci dalgası kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin İstanbul Kadıköy Şubesi'ndeki aramalarda bilgisayarın hard diskinde bir mektuba dayanıyordu.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda planlamaya ilişkin stratejik bir görevde bulunan Tuğamiral S.O.K'un kaleme aldığı iddia edilen mektup, "Saygıdeğer Hanım Efendim" ibaresiyle başlıyordu. Askeri okullara giriş aşamasının ele alındığı bölümde, askeri okullara giriş için hazırlanan listelere sızmaların olduğu, ÇYDD'nin aracılığı ile bu listelere giren öğrencilerin sağlık problemlerinin bulunduğu ve mülakatlara iyi hazırlanılmadığı, bu nedenle de mülakatlarda elenmelerin yaşandığı iddia ediliyordu.

Yurtdışından gelen para kayda geçmesin!

ÇYDD’de yurtdışından gelen paralar konusunda dikkatli davranılması uyarısının yapıldığı notlar ele geçirilmişti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne yurtdışından gelen paralar konusunda dikkatli davranılması uyarısının yapıldığı notlarda faaliyetlere devletten destek sağlamaya önem verilmesi de isteniyordu.

Türkiye genelinde 66 merkezde şubesi bulunan ÇYDD, sıradan bir dernek olmasının ötesinde kimi 'kritik' vasıflar da üstlenmiş görünüyor.

ÇYDD’de yapılan aramada ele geçirilen CD’lerde, dernek burs verdiği öğrencilere ait tuttuğu dosyalarda, öğrencilerle ilgili ders durumları dışında dünya görüşleri ve ideolojilerine ait notlar düşmüş.

Amacı öğrencilere burs vermek olan, onların okuması için uğraşan bir dernek neden böyle bir fişlemeye ihtiyaç duyar.

PKK’ya destek verdiği iddiasıyla ÇYDD’den istifa eden Asuman Özdemir, 2006 yılında yaptığı açıklamada yıllarca samimi duygularla çalıştığı ÇYDD'nin PKK'nın siyasallaşmasına katkı sağladığını belirterek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan 'Kardelenler Projesi' adı altında İstanbul'a getirilen kız öğrencilerle DTP’nin kadro açığının karşılandığını savunmuştu.

Bu açıklamayı bu derneğin içerisinde yıllarca samimi duygularla çalışan bir insandan duymak çok manidar…

ÇYDD Genel Merkezi ve Kadıköy şubesi ile Ergenekon’dan gözaltına alınan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’de bulunan burs listelerindeki isimlerin, derin PKK operasyonu kapsamında Diyarbakır’da Diyar Galerya’daki ofiste bulunan listelerle örtüştüğü belirlendi. Hatta KCK operasyonunda gözaltına alınan ÇYDD burslu bazı PKK’lıların isimleri bile ortaya çıkmıştı.

Meğer burs listelerine el konularak ‘çağdaş kızlar’ fişleniyor dedikleri KCK’nın Üniversite gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi üyeleriymiş.

ÇYDD Kadıköy Şubesi’nde ele geçirilen bir başka belge ÇYDD Ergenekon bağlantısını gözler önüne seriyordu. Tuğamiral Serdar Okan Kırçiçek tarafından kaleme alınan mektupta Deniz Kuvvetleri’ndeki Ata Evleri yapılanmasından bahsediliyor. (Askeri öğrencilerin ve genç subayların kendileriyle "ilgilenen" kızlarla buluşmak için gittikleri evlere "Ata Evleri" ya da "Cumhuriyet Evleri" adı verilmiş.) Mektupta Kardelenler Projesiyle yetiştirilen kızlar vasıtasıyla askeri öğrencilerin ‘sıkı’ kontrol edilmesi isteniyor.

İşte Tuğamiral Serdar Okan Kırçiçek’in mektubu sonrası ÇYDD’nin aldığı notlar : “Askeri okullara yakın çevrede oluşturulan kız evlerine en uygun kızlar seçilerek bu evlere aktarılacak. Çalışmanın hassasiyeti sıklıkla vurgulanacak. Kızlara her türlü fedakarlık yapmaları için yönlendirmede bulunulacak. Kulelide rehberlik dersinden yararlanılacak.”

YEŞİL KARDELENLER KİM?

Kamuoyunda 'Kardelenler' projesiyle de gündeme gelen ÇYDD’nin cemaatlerle de yakından ilgilendiği notlarla ortaya çıkarıdı. Kamuoyunda 'Kardelenler' projesiyle de gündeme gelen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin cemaatlerle de yakından ilgilendiği notlarda ifade ediliyor. Bu konudaki uyarı notlarında şunlar yer alıyordu...

Yeni bir süreç için dinci cemaat evlerinden uzantılar gerekiyor. Bu konuda hem özendirme ve seçme uğraşısını sürdürmeli hem nüfuz eden yeşil kardelenlerin izlenmesi.

MİT Raporunda ÇYDD yer aldı

MİT İstihbarat Başkanı Cemal Uzgören'in 24 Nisan 2001'de Başbakanlık’a gönderdiği raporda, ÇYDD'yi misyonerlik faaliyetlerinin odağındaki isim olarak göstermesi de çarpıcı bir veri olarak ortada duruyor.

Yabancı sermaye kucağında sermaye düşmanlığı

Onlarca şubesi ile Türkiye geneline yayılmış bulunan ve özellikle yoksul bölgelerde eğitim amaçlı projeleri ile bilinen ÇYDD, çoğu zaman yabancı sermaye karşıtı sözleri ile gündemde oldu. Ancak ÇYDD'nin yabancı sermaye düşmanlığı yaptığı bir ortamda ÇYDD'ye destek veren kimi şirketler de uluslar arası sermaye kökenliydi.

Türkiye'deki en ünlü şirketler destek veriyor

Bu kadar şüpheyi üzerinde barındıran ÇYDD'ye bir çok şirketin destek verdiği iddia edilmişti.

İşte destek verdiği iddia edilen şirketlerden bazıları...

Danone

Metro Grosmarket

Real

D&R

Turkcell

TNT Ekspres

Ericsson

Doğuş Grubu

Finansbank

İş Bankası

Garanti Bankası

Mercedes-Benz

Coca-Cola

AvivaSA Hayat ve Emeklilik

Petrol Ofisi

Filli Boya

Banvit

New Jersey Çağdaş Türk Cemiyeti

Bridge To Türkiye Fund

Amerikan Boar

Etiketler :