Seçim barajı kalkıyor mu ?

Seçim barajı kalkıyor mu ?

Yeni Anayasa konusundaki çalışmalar sessiz sedasız ilerliyor. Son gelişme, AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği öneri oldu. Öneride, özellikle Türkiye’yi Avrupa’da çok sıkıştıran “yüzde 10’luk seçim barajı” ile seçim yasasında ülkenin siyaset

 

SEÇİM YASASI DEĞİŞİKLİKLERİ İÇİN “1 YIL BEKLEME” ŞARTI

AK Parti, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği öneride, seçim yasası değişikliklerinde 1 yıllık sınırı kaldırılmasını önerdi. Ak Parti, “Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları” başlıklı madde önerisinde 1982 Anayasası’na 2001’de eklenen “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” hükmüne yer vermedi.

Bu öneri, yakın vadede sonuçları olabilecek, Türkiye’nin siyaset iklimini değiştirebilecek nitelikte...

Son dönemde Ankara kulislerinde hükümetin 2014’deki yerel seçimleri 2013’e çekmek istediğine ilişkin haberler çıkmıştı. Ancak mevcut Anayasa, hükümetin böyle bir uygulamaya gitmesine olanak vermiyor. Eğer Ak Parti’nin yeni Anayasa için yaptığı “seçim yasası değişikliklerinde 1 yıllık sınır kaldırılsın” önerisi önümüzdeki dönemde kabul görür, yeni Anayasa’ya girer, ya da bu yönde bir anayasa değişikliği olursa, yerel seçimlerin 2012’e çekilmesinin de önü açılabilecek.

SEÇİM BARAJI HÜKMÜNE YER VERİLMEDİ

Ak Parti önesinde dikkat çeken bir başka unsur, seçim barajı konusunda. Seçim kanunundaki yüzde 10 barajına ilişkin madde, mevcut Anayasa’da bulunan bir maddeye dayanılarak uygulanıyordu. Anayasa’daki bu madde, “seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir” ifadesini taşıyor. Yüzde 10 barajı da “yönetimde istikrar” cümleciğine dayanarak yasal hale getiriliyor. Bu cümleciğin yeni Anayasa’da yer almaması halinde, seçim barajının düşürülmesi ya da tümden kaldırılmasının önü açılacak. Anayasa Mahkemesi daha önce seçim barajının kaldırılması başvurularını, bu cümleciği dayanak göstererek reddetmişti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.