Seçim geçti, 5 parti kongreye gidiyor

Seçim geçti, 5 parti kongreye gidiyor

29 Mart sonrası siyasi partilerin gündemini kongreler oluşturuyor. Yıl sonuna kadar 2 büyük kurultay, 3 de olağanüstü kongre var.

29 Mart sonrası siyasi partilerin gündemini kongreler oluşturuyor. Yıl sonuna kadar AK Parti ve MHP büyük kurultaya, BBP, DP ve DSP olağanüstü kongreye gidecek.  
 
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında hayatını yitirmesi sonrasında parti tüzüğü gereği kongre süreci kendiliğinden başladı. Parti tüzüğüne göre genel başkanlık görevinin boşalmasının ardından 45 gün içerisinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyor.

Partinin 4. olağanüstü kongresi 24 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek. DP, 16 Mayıs tarihinde olağanüstü kongreye gidecek. Şu ana kadar genel başkanlığa aday olduğunu resmen açıklayan bir partili olmadı. Genel Başkan Süleyman Soylu'nun kongrede ikna edilmesi halinde yeniden genel başkan seçilmesi bekleniyor. Yerel seçimlerden umduğunu bulamayan DSP'de ise olağanüstü kongre 17 Mayıs'ta yapılacak. Zeki Sezer'in genel başkanlık görevinden istifa etmesinin ardından partide heyecanlı bir bekleyiş başladı. Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Masum Türker adaylığını açıkladı. Rahşan Ecevit'in ise partinin başına Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan'ı getirmek istediği ileri sürüldü.

İlçe kongrelerini tamamlayan AK Parti, il kongrelerine 5 Mayıs tarihinden itibaren başlayacak. AK Parti, büyük kurultayını eylül ayı içerisinde yapmayı planlıyor. Yerel seçimlerde oylarını artıran MHP, kasım ayında olağan kongresini yapacak. Ancak MHP'de liderlik tartışması yaşandı. Partinin tüzüğünde 5 kongrede ardı ardına kazanan genel başkanın daha sonra yeniden görev yapamayacağı yer alıyor. MHP'nin muhalif isimlerinden Koray Aydın, tüzükteki bu maddeyi hatırlatarak, genel başkan Devlet Bahçeli'nin yeniden aday olmasının mümkün olmadığını açıklamıştı. Kasım ayındaki kongrede, tüzükteki bu maddenin değiştirilmesi ve Bahçeli'nin genel başkanlık görevine devam etmesi bekleniyor.

Zaman

Etiketler :