Borsa, sonuçları sakin karşıladı, dolar düştü

Borsa, sonuçları sakin karşıladı, dolar düştü

AK Parti'nin yüzde 50 oy oranı ile beklentiler paralelinde tek parti hükümeti kuracak şekilde çıkması piyasalarda iyimserlikle karşılandı. Borsa haftanın ilk işlem gününe yukarı yönlü başladı.

Gün boyunca yukarı yönlü bir seyir izleyen İMKB seansın sonlarına doğru endekse üzerinde ağırlığı olan banka hisselerine gelen kâr satışlarıyla eksiye döndü. Yüksek gelen cari açık verilerinin de olumsuz etkisiyle günü yüzde 23 kayıpla 63 bin 523 puandan kapattı. Cuma günü kapanışta 1,5777 lira seviyesinde olan dolar günü 1,5740, Euro ise 2,2650 liradan günü tamamladı. Gösterge tahvil faizi ise gün sonunda yüzde 8,84 oldu.

Ekspres Yatırım Araştırma Müdürü Ömer Ömerbaş, seçimlerin sonrasında bir yükseliş olsa da, yurtdışı kötü olduğu için açılış sonrası bir reaksiyon geldiğini söyledi. Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu da, "Piyasa aslında çok keyifsiz. Hiçbir seçim sonrası bu kadar zayıf açılış görmedim. Cari açık verilerinden sonra endeks daha iyi toparladı ancak piyasaya iyi diyebilmek için en az bir hafta yükseliş yapması lazım." şeklinde konuştu. Yabancı yatırımcının iştahlı olmadığına ve yükseliş için yabancı takasının mutlaka artması gerektiğine dikkat çeken Büyükgöksu, endekste 65 bin 200 ve 65 bin 500 seviyelerinin ilk hedef noktaları olduğunu belirtti. Piyasalar açısından bundan sonrasının önemli olacağının altını çizen Osmanlı Portöy Genel Müdürü Murat Salar ise iktidar partisinin ekonomi konusundaki uygulamalarının 9 yıldır sürdüğünü, piyasanın bu uygulamalardan memnun olduğunu, bunun devam edecek olmasının en azından negatif algılamanın önüne geçeceğini anlattı. Salar, siyasetin artık biraz daha geride kalacağı, ekonominin ve icraatların biraz daha ön planda olacağı bir döneme girildiğini ifade etti. Seçimlerin ardından yabancı yatırımcıların piyasalardaki durumuna ilişkin olarak ise Salar, "Yabancıların algılamasının seçim sonuçlarıyla ilgili olacağını düşünmüyorum." değerlendirmesinde bulundu. Yabancıların Türkiye'den çıkışlarının geçen yıl ekim ayı sonlarında başladığını hatırlatan Salar, oradaki çıkışın nedeninin de cari açıkla ilgili olan yeni politikalardan kaynaklandığını söyledi. Cari açıkla mücadelenin munzam karşılıklar aracılığıyla bankalar üzerinden yönetilecek olmasının yabancıların bankalardan çıkışını hızlandırdığına dikkat çeken Salar, "Cari açık rakamlarının milli hasılaya oranını makul bir seviyeye çekeceğine dair işaret alınırsa yabancı yatırımcıların Türkiye'ye tekrar kuvvetli bir biçimde geleceğini düşünüyorum. Çünkü büyük resimde Türkiye'nin hikâyesi pozitif olarak devam ediyor. Türkiye'nin bir kredi notu beklentisi var. Burada engel teşkil eden sorun cari açık." şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.