Sedat Ergin: Tehlike çanları CHP için çalıyor

Sedat Ergin: Tehlike çanları CHP için çalıyor

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, seçmen sayısı ve CHP'nin son seçimlerde aldığı oy oranları hesabı üzerinden CHP'nin oylarının geriye gittiğini açıkladı.

30 Mart seçimleri öncesi Cemaat'le işbirliğine giden CHP'nin medyadaki en büyük destekçisi kuşkusuz Hürriyet gazetesiydi.

HÜRRİYET YAZARI BİLE "CHP BAŞARISIZ" DEDİ

Yıllarca Doğan Grubu'nda olan Milliyet'te genel yayın yönetmenliği yapmış, daha sonra ise yolları Hürriyet'le kesişmiş köşe yazarı Sedat Ergin, "Kılıçdaroğlu'nun kazandık dediği" seçimlerde nasıl başarısızlık sergilediğini yazdı. 

"ÇANLAR CHP İÇİN ÇALIYOR"

Son seçimlerde CHP'nin aldığı oylar üzerinden artan seçmen sayısı ile bir hesap yapan Ergin, yazısının başlığında da "Tehlike çanları CHP için çalıyor" dedi. 

İşte Ergin'in yazısındaki ilgili bölüm;

"CHP'nin bu seçimde Türkiye genelinde aldığı toplam oyu 2011 genel seçiminde aldığı oy miktarıyla kıyasladığınızda ilk bakışta ana muhalefet partisinin yerinde saydığı gibi bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Büyük ölçüde parti aidiyetini gösteren bir kriter olarak 51 ilde il genel meclisi sandıklarını ve 30 büyükşehirde ilçe belediye meclisleri için kullanılan oyları esas aldığımızda, 30 Mart'ta CHP'ye toplam 11 milyon 481 bin oy çıkmış. Oran olarak yüzde 25.58 ediyor.

CHP, 2011 genel seçiminde ise Türkiye toplamında 11 milyon 122 oy almış. Oran olarak yüzde 25.98'e denk geliyor. Karşılaştırdığınızda yaklaşık 360 bin seçmenlik bir artış söz konusu. Ama bu reel bir artış anlamına gelmiyor.

SEÇMEN ARTIŞI DÜŞÜNÜLDÜĞÜNDE..

Aradan geçen üç yıl içinde Türkiye'deki seçmen sayısının 50 milyon 237 binden 52 milyon 710 bine yükseldiğini, yani 2 milyon 473 bin arttığını hesaba katarsanız, bu durumda CHP'nin aslında bir miktar gerilediği sonucuna varmanız gerekir. Çünkü seçmen pastası büyürken, CHP'nin oy sayısındaki artış oranı, toplamdaki artış oranının gerisinde kalmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.