Selim Atalay'dan Brezilya ve IMF yazısı

Selim Atalay'dan Brezilya ve IMF yazısı

Selim Atalay, Brezilya'nın IMF'nın çifte standardına nasıl karşı çıktığını kaleme aldı.

Türkiye'de Gezi Parkı olayları ile başlayan ve küresel güç olan bir takım ülkelerin de konuya dahil olmasıyla farklı bir boyut kazanan"faiz lobisi" tartışmaları ilginç bir pencere araladı.

BREZİLYA IMF'Yİ SALLADI

Star yazarı Selim Atalay, Brezilya'nın önce IMF'ye borçlarını ödemesi sonra da borç verir hale geldikten sonra IMF'nin Yunanistan'a yaptığı yardımlardaki çifte standarda nasıl karşı çıktığını yazdı.

Alatay, Brezilya'nın IMF Yönetim Kurulu'nda yer aldığı ve 10 Latin Amerika ülkesini temsil ettiğini belirttiği yazısında ilgi çekici satırlar şöyle;

"En son Brezilya, IMF üzerinden EURO Bölgesi'ni salladı. Brezilya, IMF Yönetim Kurulu'nda sandalye sahibi... IMF önceki gün sonu gelmez Yunanistan kurtarma planlarına ek olarak 2.4 milyar dolar daha verilmesini Yönetim Kurulu'na getirdi.

YUNANİSTAN'A YARDIMA İTİRAZ ETTİLER

IMF Yönetim Kurulu'nda pazartesi günkü oylamada son yıllarda görülmemiş bir şey oldu. Brezilya, bu yardıma itiraz etti. Brezilya delegesi, ülkesi ve temsil ettiği 10 ülke adına çekimser oy kullandı. Karar yine çoğunluk oyuyla geçti, sonra da kıyamet koptu.

"BU NE İŞ?"

Brezilya delegesi gayet köşeli bir açıklama yaptı: Biz bu paraları Euro Bölgesi'nin isteğiyle kuralları zorlayarak veriyoruz, ama Yunanistan'da işler düzelmiyor. Yunanistan ekonomisi sonu olmayan depresyona ve işsizlik sarmalına girdi. Buradan çıkış olacağını söyleyenler de doğru söylemiyor. Hatta Yunanistan'ın aldığı paraları geri ödeyeceğini düşünmek, hayaldir. Brezilya temsilcisi bir çelişkiyi yakalamış: Biz burada yeni dilim para veriyoruz, aynı gün yayınlanan IMF raporu da Yunanistan'ın iflas ihtimalini ele alıyor, bu nasıl iştir, diye sormuş.

IMF AVRUPA'YA TARAF OLUYOR

Brezilya'nın niyeti Yunanistan'a kötü davranmak, bu ülkeyi mahcup etmek değil. Ama çıkışın iki boyutu var:

Euro Bölgesi'nin yuttur kaydır ve zaman kazanmaya yönelik oyalamalarını gün ışığına çıkarıyor.

- IMF'nin yoksul ve gerçek ihtiyaç sahibi ülkelere destek vermek yerine Avrupa meselelerine taraf olmasını eleştiriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.