Şener Eruygur'u susturan öneri

Şener Eruygur'u susturan öneri

Sabah yazarı Mahmut Övür, Ergenekon davasında tahliye olan Mustafa Balbay'ı özür dilemeye çağırdı.

Ergenekon davasından 4 yıl 277 gün yatan Balbay'dan özür dilenmeli mi? Suçsuz olduğunu savunan gazeteciye meslektaşından itiraz geldi. 

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, Mustafa Balbay'ın 2004'te Hilmi Özkök'e karşı dönemin Jandarma Komutanı Şener Eruygur'a devirme planı öneren sözlerini gündeme getirdi.

Cezaevi çıkışı toplumu taze bir başlangıç yapmaya çağıran Balbay'a bugün köşesinden seslenen Övür, yazarı samimiyetle geçmişiyle yüzleşmeye ve Türkiye toplumundan özür dilemeye çağırdı. Yazar, darbe senaryolarının havada uçuştuğu fırtınalı günlere dair Balbay'ın notlarını köşesinde paylaştı.

SİZ KARAYA GEÇERSİNİZ

(...)Bakın Tarih 10 Şubat 2004... Salı günü Etimesgut Jandarma Eğitim ve Spor Tesisleri'nde (JEST) sohbet. Saat 17.15-20.00 arası. Gazeteci Mustafa Balbay, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'a şöyle diyor:

"Olur, olmaz ayrı konu, şöyle bir senaryo düşünüyorum. Şimdi siz de söylediniz kuvvet komutanları blok, 4 kişi... Altında ordu komutanları, orgeneraller, korgeneraller blok, onun altında tümler, tuğlar blok, hepsi bir araya gelse ve dese ki: Sizinle olmuyor... İşte Kara, Genelkurmay olur, siz Karaya geçersiniz, İzmir'deki Jandarma olur, İstanbul'dakini de artık ne yaparsanız. (Sizinle olmuyor dediği dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök)
Şener Eruygur: Ya o, siz gidin derse...
Balbay: Diyemez... Tümünüzü karşısına nasıl alır.
Şener Eruygur: Evet, diyemez, ama... (uzun süre sustu, düşündü.

Çok değil, 10 yıl önce eli silahlı askerin susup düşündüğü öneriyi getiren bir gazeteciden söz ediyoruz. Ayrıca o gazeteci o askerlerin nasıl bir sistem kuracağını da iyi biliyor:

23 Nisan notlarında "Fatih ve ŞENEL'le Şeratonda sohbet" adı altında şu satırlar yer alıyor:
"Yav, biz bu işi 28 Şubat'ta bitirecektik. Bunu o gün üç kişi planladık, Bir, Fevzi, ben. Her şeyi hazırladık. Bakanlar kurulunu dahi. Müsteşarları bulmak zordu onları da tamamladık. Karadayı bizi uyuttu. Az sonra dedi, hemen dedi. Hükümet devrilsin ondan sonra dedi.
Artık gelip 10-15 yıl gitmeden işleri halletmek gerekiyor. Üstelik o ara AB de yoktu. Kopenhag olmamıştı. Şimdi her şey çok daha zor...
"

10-15 yıl kalacak bir askeri darbeye destek vermeyi yok hükmünde saymak mümkün mü? Bu yüzden adli mahkemeler ne karar verirse versin aslolan vicdanlarda beraat etmektir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.