Sigaradan böcek yumurtası çıkar mı

Sigaradan böcek yumurtası çıkar mı

BAT Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Turagay, yasa dışı sigaranın Türkiye ekonomisine yıllık 1 milyar dolarlık maliyeti olduğunu açıkladı.

Uygun şartlarda üretilmeyen sigaraların içinde böcek yumurtası gibi pek çok tehlikeli madde tespit edildi.

British American Tobacco (BAT) Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, devlete önemli kaynak yarattıklarını ancak sektörün önündeki belirsizliklerin, şirketleri zor durumda bıraktığını kaydetti.

Türkiye'de pazarın toplam cirosunun 19 milyar lira olduğunu, bunun 13,7 milyar lirasının ÖTV ve KDV'ye gittiğini bildiren Turagay, Türkiye'de 650 bin kurumun ödediği ÖTV ve KDV toplamının ise 16 milyar lira olduğunu söyledi.

Turagay, vergisi ödenmemiş sigaranın tüketiciler açısından avantaj gibi göründüğü, ancak bunun sağlık boyutunun yanı sıra Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar dolar maliyeti bulunduğunu, bunun 750 milyon dolarının vergi geliri kaybı açısından devlete maliyeti olduğunu bildirdi.

Ekonomik krizin sektörü çok fazla etkilemediğini dile getiren Turagay, işsizlik oranın artmasıyla birlikte düşük fiyatlı ürünlere yönelme olduğunu anlattı. Geçen yıl tüketimde azalma görmediklerini, bu yıl ise şimdiye kadar yüzde 1,5'lik bir gerileme söz konusu olduğunu belirten Turagay, kapalı yerlerde sigara yasağının lokantalar, kahvehaneler, kafeteryalar, barlar ve benzeri yerleri de kapsamaya başlamasıyla birlikte özellikle kış aylarında yüzde 4-5'lik gerileme beklediklerini bildirdi.

Turagay, BAT Türkiye'nin pazar payının yüzde 31 civarında olduğunu, Türkiye'nin 5,5 milyar paket sigara ile dünyanın 8. büyük pazarı konumunda bulunduğunu söyledi.

BAT Türkiye'nin Tekel'i satın almasının ardından ihracatının arttığını dile getiren Turagay, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine sigara sattıklarını kaydetti.

Turagay, ''BAT'nin 100 yılı aşkın tecrübesini, Tekel'in 140 yıllık geçmişi ile harmanlayarak Tekel markasını hak ettiği konuma ulaştıracağız. BAT olarak Türkiye'nin geleceğine güveniyor, Türkiye'nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcılarından biri olarak yatırımlarımızı uzun vadeli olarak planlıyoruz'' dedi.

BÖCEK YUMURTASI DA VAR
BAT Türkiye Resmi İlişkiler Müdürü Selim Akbaş ise sigara sahteciliğinin dünya genelinde endüstriye 5 milyar dolar, kamuya ise 23 milyar dolar zarar verdiğini bildirdi.

Kayıt dışının, yasal üretim, dağıtım, pazarlama ve satış alanlarda iş imkanlarının azalmasına neden olduğunu anlatan Akbaş, ''Tüketici açısından güvensiz ürünler, ciddi sağlık tehlikesi getiriyor. Yapılan laboratuvar testlerine göre uygun şartlarda üretilmeyen sigaraların içinde böcek yumurtası gibi pek çok tehlikeli madde tespit edildi'' dedi.

Etiketler :