15 milyar dolar duman oluyor!

15 milyar dolar duman oluyor!

İnsanlara sigaranın zararlarını göstermek, sigarayla mücadele etmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün 1988 yılından beri tüm dünyada etkinliklerle kutladığı "Dünya Sigarayı Boykot Günü" bu yıl da çok sayıda etkinlikle kutlanacak.

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamalarda çarpıcı bilgiler verdi. Mustafa Aydın, tek bir kişinin dahi sigaradan uzak durması için 10 yıldır mücadele verdiklerini, kapalı alanlarda sigara içme yasağının çıkmasına dernek olarak büyük katkı sağladıklarını ifade ederek, "Türkiye'de her yıl 110 bin kişi sigaradan ölüyor ve sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor" dedi.

SİGARA NEDENİYLE ÖZÜRLÜ ÇOCUKLAR DOĞUYOR

Aydın, dünya genelinde ise yılda sigaraya 400 milyar dolar harcandığını, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığını belirtti. İstanbul'daki orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını ifade eden Aydın, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25'inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti. "Sigaranın sosyal statüsünü Türkiye'de sıfıra indirdik" diyen Aydın, önceki yıllarda kurumların ismini taşıyan sigaralar bulunduğu ve bunları içmenin prestij olarak görüldüğünü hatırlattı.

ÖZENTİ YOLUYLA BULAŞAN TEK HASTALIK

Kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, aleyhte kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade eden Aydın, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu söyledi.

Mustafa Aydın, sigara üreticisi firmaların film yapımcılarına milyon dolarlar vererek filmin 3-5 dakikasını satın alarak başrol oyuncularına sigara içtirdiğini, puro şeklinde çikolata üretildiğini öne sürerek, toplum önderleri olan sanatçıların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN BERİ 130 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ

Aydın, İkinci Dünya Savaşı'nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getirerek, "Silah üreten de, sigara üreten de aynı firmalar. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı" diye konuştu.

Türkiye'nin tanıtımında başında fes, elinde nargile olan insanları kullanan turizm firmaları bulunduğunu ileri süren Aydın, ülkenin böyle bir tanıtıma layık olmadığını söyledi.

TÜRKİYE'DE HER YIL 22 TON SİGARA İZMARİTİ TOPLANIYOR

Aydın, Türkiye'de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.