Sigarayı bıraktılar yaşamları değişti

Sigarayı bıraktılar yaşamları değişti

Farklı meslek, yaş gruplarından birçok kişi Erdoğan sayesinde aynı kararı aldı ve sigarasız bir yaşama adım attı.

Erdoğan'ın Türkiye'ye kazandırdığı "sigarasız yaşam eylem planı"yla yapılan yasal düzenlemeler, dumansız hava sahası çalışmaları, Sağlık Bakanlığının hastane, polikliniklerdeki hizmeti, Sigara Bırakma Danışma Hattı, binlerce vatandaşın sigarayı bırakmasında etkili oldu.

ERDOĞAN'A SİGARASIZ HAYAT SÖZÜ VERDİLER

Ayrıca farklı meslek, yaş gruplarından birçok kişi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdiği "sigarasız hayatın" sözünü tuttu.

Erdoğan'a söz verip sigarayı bıraktılar İZLE

İstanbullu esnaf Yusuf Çelik (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Ekim 2015'te lastik fabrikası açılışı dolayısıyla Çankırı'ya giderken yol üzerindeki bir kavuncuda mola verdiklerini, bu sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da oraya geldiğini belirtti.  Recep Tayyip Erdoğan'ın kavuncunun cebindeki sigarayı aldığını ve 'Başka sigara içen var mı?' diye sorduğunu söyleyen Çelik, "Ben sigara içtiğimi söyledim. 'Ver sigarayı' dedi. Cebimdeydi, çıkardım verdim. Telefon numaramı aldı. 'Bir daha içmeyin' dedi. 'Söz veriyorum, içmeyeceğim' dedim. O gün bıraktım, bir daha da içmedim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hayat sigarasız güzel VİDEO

YARIM ASIR SONRA KURTULDU

Almanya'da 40 yıl işçi olarak çalışan ve 45 yıllık sigara tiryakisi olan Mahmut Özdoğan da Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Beştepe Millet Camisi'nde 27 Ağustos 2015'te cuma namazı sonrası tanıştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı ile tanışmak için sıraya girdiğini söyleyen Özdoğan, o gün yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Büyük oğlum sigara içtiğim için beni Cumhurbaşkanına şikayet etmiş, 'Babam çok sigara içiyor' demiş. Cumhurbaşkanımız da 'Babanı çağır da gel' demiş. Oğlum geldi, beni çağırdı. İlk çağırdığında ben gerçek olduğuna inanamadım. 'Cumhurbaşkanı beni niye çağırsın' dedim. Yakın bir akrabalığımız yok, bir yerde tanışmışlığımız yok. Yanına yaklaştım. Sigara aklıma gelmedi. Cumhurbaşkanı elini omzuma atınca dedim ki 'Anam bu sigaradan'. Zaten ilk işi hemen sigarayı cebimden almak oldu."

SİGARAYI VERMEMEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTI

Cebindeki sigarayı vermemek için çok uğraştığını dile getiren Mahmut Özdoğan, bırakma konusunda söz vermek istemediğini de kaydetti.

Cumhurbaşkanının ise sigarayı bırakma konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan Özdoğan,"Ben, 'İnşallah bırakırım' dedim. Kendisi 'Olmaz, İnşallah demenin manasını biliyor musun?' dedi. Külliyeden ayrıldıktan sonra etraftan, hatta Almanya'dan çok baskı geldi. Arkadaşlarımın 'söz verdin' demeleri üzerine bıraktım" diye konuştu.

Sigara kullananların kokusundan şimdi rahatsız olduğunu da vurgulayan Özdoğan, Erdoğan'a sigarayı bıraktırdığı için teşekkür borçlu olduğunu da dile getirdi.

KUNDURACI DA VAR MİLLETVEKİLİ DE

Ankaralı 59 yaşındaki kunduracı Vahdettin Yüksel de sigarayı bıraktıktan sonra hayat bulduğunu söyleyenler arasında yer aldı. Tam 26 yıl bağımlısı olarak yaşadığı sigara nedeniyle yürürken nefessiz kaldığını, yemeklerden tat alamadığını ifade eden Yüksel, çocuklarının rızkını da günde 2 paket tükettiği "illete" yatırdığını belirtti.

Vahdettin Yüksel, daha sağlıklı bir yaşamın kendisi için 2010 yılı Kasım ayında başladığını da şu sözlerle anlattı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl önce Hamamönü'nde bir lokantada iftara katıldıktan sonra dükkanımıza geldi. O anda cebimde sigara paketi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyetini bildiğim için cebimdeki sigarayı yere düşsün diye fırlattım. Düşmedi, masanın kenarında kaldı. Cumhurbaşkanımız da görünce 'Bu sigara kimin' diye sordu. Benim olduğunu söyleyince 'Bana söz ver, içmeyeceksin' dedi. 'İçmeyeceğim' dedim."

Herhangi bir ilaç desteği almadığını kaydeden Yüksel, Cumhurbaşkanına verdiği sözün kendisine güç verdiğini, 5 yıldır daha mutlu bir yaşam sürdüğünü de sözlerine ekledi.

AK Parti 24. Dönem Bingöl Milletvekili Eşref Taş da "eşinin şikayeti" sonucu sigarayı bırakanlardan oldu.

Partinin Kızılcahamam Kampı'na 2013 yılında eşinin kendisini Cumhurbaşkanına şikayet ettiğini söyleyen Taş, Erdoğan'ın isteği üzerine o tarihte bağımlılıktan da öksürükten de kurtulduğunu ifade etti.

Giresun'dan eski AK Parti Alucra İlçe Başkanı Faruk Demirağ ise Recep Tayyip Erdoğan'a sözü gereği 17 yıl esiri olduğu sigaradan 29 Nisan 2013'te uzaklaşarak kazandıklarını şu sözlerle anlattı:

"Maddi yönden de manevi yönden de rahatladım. Günde 3 paket sigara içiyordum, maddi olarak düşünün, günde 30 lira ediyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.