Şike davasında kararlar kesinleşti

Şike davasında kararlar kesinleşti

Şike davasında bazı suçlardan ceza alan sanıkların, haklarında verilen "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararına yaptıkları itiraz sonuçlandı. Mahkeme kesin olarak beraatlerini isteyen sanıkların itirazlarını reddetti. Böylece şike yargılamasını y

Şike davası nda Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında mahkemenin verdiği 2 yıldan az mahkumiyet kararları kesinleşti. Yargıtay bu sanıkların durumunu incelemeyecek. Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu diğer sanıklarla ilgili karar ise Yargıtay'da görüşülecek..

Türk futbolunda şike yapıldığı iddiasıyla 48 sanığın ceza aldığı davada, bazı suçlardan ceza aldığı halde "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararı verilen 18 sanık karara itiraz etmişti. 5 yıl içerisinde aynı suçu işlemediği takdirde hakkında açılan davanın düşmesi anlamına gelen "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararına itiraz eden sanıklar kesin olarak suçsuz olduklarının tescil edilmesini istemişti. Mahkemenin beraat kararı vermesi için yaptıkları itirazı bir üst mahkeme olan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Mahkeme itirazı reddetti. Böylece davaya bakan mahkemenin "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" yönünde verdiği karar kesinleşmiş oldu.

Öte yandan itirazı reddedilen isimler arasında başka suçlardan hapis cezası alan sanıklar da yer aldı. Bu isimlerden Şekip Mosturoğlu'nun "örgüt" suçundan aldığı ceza ertelenirken "şike" suçundan hapis cezası çekmesine karar verilmişti.

Şike davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Örgüt üyesi olmak" ve "Şike" suçlarından dolayı "Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması" kararını verdiği 18 sanık şöye sıralandı:

Mehmet Şekip Mosturoğlu (Örgüt)
Alaeddin Yıldırım (Örgüt)
Sami Dinç (Örgüt-Rüşvet)
Fatih Akbaba (Şike)
Tamer Yelkovan (Örgüt)
Cemil Turhan (Örgüt)
Abdullah Başak (Örgüt)
Ahmet Çelebi (Örgüt)
Yusuf Turanlı (Örgüt)
Ali Kıratlı (Örgüt)
Mehmet Yenice (Şike)
Ümit Aydın (Şike)
Talat Emre Koçak (Rüşvet)
Doğan Ercan (Örgüt)
Yavuz Ağırgöl (Şike)
Samet Güzel (Şike)
İlhan Yüksel Ekşioğlu (Örgüt)
Şükrü Ongan (Şike)

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Ne Demek?

Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukukî sonuç doğurmamasını ifade eder.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanık, beş yıl süreyle denetim süresine tâbi tutulur. Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.