'FenerBahçe küme düşer mi?'

'FenerBahçe küme düşer mi?'

Şike operasyonunun ardından herkes birbirine aynı soruyu soruyor: Şimdi ne olacak?

1-Aziz Yıldırım başta olmak üzere geniş kapsamlı tutuklamalar olursa F.Bahçe küme düşer. 2-Yıldırım tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalırsa lig aynen devam eder. 3-Mahkeme lig sürerken sonuçlanır, Yıldırım suçlu bulunur, Fener küme düşerse lig 17 takımla devam eder.

TÜRK futbolunda deprem etkisi yaratan Şike Operasyonu tüm hızıyla sürerken, futbolseverler birbirine sormaya başladı: “Lig oynanacak mı?”, “Ligler ertelenecek mi?”, “Bank Asya Ligi’ne kim düşecek, kim Süper Lig’e çıkacak?”, “Aziz Yıldırım aklanacak mı?”, “Hapise mi girecek?”...

5 Ağustos’ta startını verecek lig öncesi işte aradığınız cevaplar:

1- Suçlamaların odağındaki Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere geniş kapsamlı tutuklamalar olursa ligin son şampiyonu küme düşer.

2- Mahmut Özgener Federasyonu’nun aldığı ligin tescil kararı bozulur. Ligi ikinci sırada tamamlayan Trabzonspor şampiyon ilan edilir.

3- Fenerbahçe’nin yerine Süper Lig’e başka bir takım gelip gelmeyeceği belirsiz. Çünkü Bank Asya'dan da takımlar küme düşebilir. (Mersin İdman Yurdu, Adana ve Giresun gibi. Ayrıca Süper Lig'den düşen takımlar Konyaspor, Kasımpaşa ve Bucaspor geri alınmaz.)

4- Aziz Yıldırım tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırsa ve küçük çaplı tutuklamalar olursa Süper Lig aynen devam eder..

5- Mahkeme süreci mesela Eylül ayında lig devam ederken biterse, Başkan Aziz Yıldırım da suçlu bulunursa Fenerbahçe küme düşer, yerine başka bir takım alınmaz, lig 17 ekiple biter. Bay geçen haftada takımlara oynamadan 3 puan verilir. (Futbol Federasyonu hukukçuları, geçen sezon Ankaraspor’un ligden küme düşürülmesini örnek gösteriyor).

6- Eskişehirspor ve Sivasspor da topun ağzında. Her iki kulüp de küme düşebilir. TFF, yarın çıkacak mahkeme kararına göre, hemen kamuoyunun karşısına çıkıp açıklama yapacak.

7- TFF, geniş kapsamlı tutuklamalara bakıp Fenerbahçe’yi düşürürse ve mesela 3 yıl sonra şüpheliler aklanırsa Fenerbahçe “Beni yargı süreci bitmeden düşürdün?” diye dava açabilir. Ancak Federasyon yetkilileri buna örnek olarak da Bochum Savcılığı’nca başlatılan ve bir ayağı da Türkiye’de olan operasyondan sonra sanıklara toplam 70 yıl ceza verdi. Yani mahkeme, sürecinin sonucu beklemek zorunda değil.

8- Dava sürecinin uzaması halinde dosya Futbol Federasyonu’na ligin başlama tarihi 5 Ağustos’tan sonra gelirse Federasyon, ligleri geç başlatma formülünü gündemine alabilir.

Avrupa Kupaları ne olacak?

9-  Fenerbahçe şikeden suçlu bulunup küme düşülürse, UEFA Sarı-Lacivertli takımı Şampiyonlar Ligi’nden ihraç etme kararı alır.

10-  UEFA, TFF ile toplantı yapar ve lig üçüncüsü Bursaspor’u Devler Ligi’ne kaydırır.

11- Aziz Yıldırım serbest bırakılırsa Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne aynen devam eder.

12-Eğer Şampiyonlar Ligi maçları başladıktan sonra mahkeme süreci biter, Fener küme düşürülürse UEFA, Sarı-Lacivertli ekibi gruplardan ihraç eder. Grupta maçlar bay geçme formülüyle yapılır.

Yıldızlar ayrılabilir

Fener soruşturma sonrası suçlu bulunup Bank Asya’ya düşürülürse yerli ve yabancı topçular serbest kalacak.

SPOR hukukçularına göre Fenerbahçe bir şok ile daha karşılaşabilir. Çünkü bir takım şike kapsamında bir alt lige düşürülürse yerli ve yabancı futbolcular serbest kalma hakkı kazanıyor.  Kadrosunda kaleci Volkan, Emre, kaptan Alex, Lugano, Santos, Dia, Niang, Cristian, Mehmet Topuz ve Gökhan Gönül gibi yıldızları bulunduran Sarı-Lacivertli kulüp, starlarını kaybedebilir. 2006 yılında İtalya’da Juventus küme düşünce tüm yıldız oyuncuları takımdan ayrılmıştı.

Süper Kupa finali de tehlikede

Bu arada 31 Temmuz’da Erzurum’da Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanması planlanan Süper Kupa finali de tehlikeye girdi. Federasyon, Fener hakkında çıkabilecek olumsuz bir karar halinde kupayı oynatmak için formül  arıyor.

Buna göre Beşiktaş’ın rakibi olarak şampiyonluğu elde edecek Trabzonspor düşünülüyor..

Öte yandan Fenerbahçeli taraftarların, gözaltıa alınan Başkan Yıldırım, Asbaşkan Mosturoğlu ve futbolulara destek için cumartesi  Kadıköy’de organize bir yürüyüş yapmayı planladığı öğrenildi.

UEFA’dan F.Bahçe’ye kara haber

SEZONU şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe’den 6 kişinin şike operasyonu kapsamında gözaltına alınması UEFA’yı da harekete geçirdi. UEFA, hem Futbol Federasyonu’na hem de Fenerbahçe Kulübü’ne başvuru yaparak Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi istedi. Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılma hakkı kazanan Sarı-Lacivertli ekibin, grup kuraları 25 Ağustos’ta çekilecek. İkinci Trabzonspor’un da ön eleme oynayacağı rakip 15 Temmuz’da belirlenecek. Futbol Federasyonu’nun bu iki tarihe kadar UEFA’ya takım ismi bildirmesi gerekiyor. UEFA Avrupa Ligi’ne katılacak olan Bursaspor ile Gaziantepspor da şike soruşturmasından çıkacak kararı bekliyor. Çünkü Fenerbahçe küme düşürülürse UEFA men cezası verecek ve Yeşil-Beyazlı ile Kırmızı-Siyahlı ekipten biri Devler Ligi vizesi alacak.

Türkiye’deki skandal manşetleri süslüyor

BİLD:  Şike soruşturması nedeniyle göz altına alınan Fenerbahçe'nin Patronu Aziz Yıldırım hastanelik oldu.

KİCKER: Türkiye'nin de bir şike skandalı oldu. İtalya, Fransa, Almanya’dan sonra şimdi Türkiye şike çeteleriyle uğraşıyor.

SAT-1 TV: Türkiye’deki şike skandalında şok edici iddialar var. Kulüp başkanının bu tür işlere karışması akıl alır gibi değil.

L’EQUİPE: : Türk futbolu temizleniyor.

EL CONFİDENCİAL:  Şike skandalı yükselişte olan Türk futbolunun önünü kesti. Futbolcular artık Türkiye’ye soğuk bakıyor.

BBC: Şike soruşturması dünyanın takibinde. Türk yargısının kararı bekleniyor.

MARCA:  Aziz Yıldırım gözaltında. Onun bu haftaki notu sıfır.

AS:  Şampiyon patron şikeden içerde.

SPORT:  Türkiye’de skandal. Yöneticiler, futbolcular ve teknik adamlar gözaltında.

Kulüplerin yayın geliri azalacak mı?

FUTBOLDAKİ şike operasyonu yayıncı kuruluş Digitürk’ün hesaplarını da alt üst etti. Geçen yıl yayın ihalesinde Türk Telekom ile çekişen ve 4 yıllık anlaşmayı kazanan Digitürk, gelişmeleri yakından takip ediyor. Yıllık 321 milyon dolar ödeyen ve Haziran’da kulüplerin hesabına toplam 90 milyon dolar yatıran yayıncı kuruluş, Fenerbahçe’nin Bank Asya Ligi’ne düşürülmesi halinde Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile yeniden masaya oturmaya hazırlanıyor. Digitürk yetkilileri, ligdeki derbi sayısında azalma olacağı ve decoder satışları düşeceği için 321 milyonluk rakamda indirim talep edecek. 

İtalya’da Juventus 10 günde düşürüldü

ŞUBAT ayında ortaya atılan “Büyük kulüpler, maçlarda hakemleri satın alıyor” iddialarından sonra 4 Temmuz 2006'da İtalya'da şike davası açıldı. Savcı, Juventus, Milan, Lazio ve Fiorentina için küme düşürülmesi talebinde bulundu. 14 Temmuz'da Juventus küme düşürüldü, İnter şampiyon ilan edildi. Juve, bir sezon sonra -9 puanla ikinci lige başladı. Milan ise ligde kaldı, sezona -8 puanla başladı, Şampiyonlar Ligi'ne gidemedi. Lazio -3, Fiorentina da -15 puanla ligde kaldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.