Sırbistan'dan Türk hava yolu şirketlerine engelleme

Sırbistan'dan Türk hava yolu şirketlerine engelleme

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), Sırbistan sivil havacılık otoritesinin ''Türk hava yolu şirketlerine yaz döneminde Belgrad'dan uçuş izni verilmeyeceği'' kararına tepki gösterdi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), Sırbistan sivil havacılık otoritesinin ''Türk hava yolu şirketlerine yaz döneminde Belgrad'dan uçuş izni verilmeyeceği'' kararına tepki gösterdi.

TÖSHİD'den yapılan yazılı açıklamada, Sırbistan sivil havacılık yetkilileri tarafından, Yugoslav Seyahat Acentaları Birliği (YUTA), JAT Airways ve JAT Airways ile charter anlaşması imzalayan tur operatörlerinin katılımlarıyla, 2009 yaz sezonunda Türkiye'ye düzenlenecek charter seferlerinin değerlendirilmesine ilişkin Nisan ayında bir toplantı gerçekleştirildiği kaydedildi.

Toplantı sonrası YUTA'nın aldığı kararın tüm katılımcılara gönderildiği belirtilerek, ''Sırbistan sivil havacılık makamı, hiçbir Türk hava yolu firmasına Belgrad'dan uçuş izni verilmeyeceğini bildirmiştir'' denildi. Açıklama şöyle:

''Yaz sezonunda, Sırbistan'dan operasyon planlayan üye hava yollarımız, yapmış oldukları permi müracaatlarıyla ilgili olarak Sırbistan sivil havacılık makamından bugüne kadar müspet veya menfi herhangi bir cevap almadıklarını derneğimize bildirmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz yaz sezonunda, bazı ülke sivil havacılık makamları tarafından mütekabiliyet ilkesine uymayan uygulamalar başlatıldığını gözlemlemekteyiz.

Geçtiğimiz yıllarda Rusya ve Ukrayna sivil havacılık makamlarının kendi hava yolu firmalarını desteklemek amacıyla tek taraflı başlattığı uygulamaların ardından sektörümüz mevcut potansiyelden mahrum bırakılmıştır. Nisan 2009'da lokal tur operatörleri ile yapmış olduğu toplantının ardından Kazakistan Sivil Havacılık makamı da benzer uygulamaya geçmiş, Kazakistan uçaklarının bulunduğu havalimanlarından sadece Kazak taşıyıcıların operasyonlarına izin vereceğini, Türk firmalarına izin vermeyeceğini açıklamıştır. Bu ülkeleri takiben yukarıda belirttiğimiz Sırbistan sivil havacılık makamının almış olduğu karar ile sektörümüzün kış aylarında kayıplara maruz kalmaması için maksimum performans göstermesi gereken yaz aylarında uçakları yerde kalarak, ciddi maliyetler ile mücadele etmeleri gerekmektedir.

Ülkemize getirilen her turist ve ekonomiye sağladığı katkı hususunda turizm sektörünün konuya göstermiş olduğu hassasiyeti, hava yolu taşımacılık sektörü olarak bizler de paylaşmaktayız. Ancak belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayı charter taşımacılığı ile ilgili kaybedilecek trafik hakları, önümüzdeki yıllarda ülkemize yönelik turizm talebinin sektörümüz tarafından karşılanamamasına sebep olacaktır.

Sırbistan sivil havacılık makamının ülkemiz hava yolu firmalarının yaz operasyonlarına ilişkin almış olduğu tek taraflı kararın uygulamaya alınmaması ve üye hava yollarımızın mağdur edilmemesi için Ulaştırma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli hassasiyeti göstereceği ve sektörümüzün pazar kayıplarına engel olacağı inancını taşımaktayız.''

Etiketler :