Siyahilere ayaklanma çağrısı

Siyahilere ayaklanma çağrısı

Yeni Kara Panter Partisi üyesi ve African American Defense League kurucularından Mauricelm-Lei Millere'nin internet üzerinden siyahilere ayaklanma ve beyaz polisleri öldürme çağrısı yaptığı kaydedildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre, ABD'de iki siyahinin peş peşe öldürülmesi ve ardından düzenlenen gösterilerde polisin keskin nişancı bir siyahi tarafından hedef alınması ABD'de yeni bir iç savaş yaşandığına dair yorumların yapılmasına neden oldu. Dallas'ta düzenlenen gösterilerde bir keskin nişancının 5 polisi öldürmesi siyahilerin tekrar silahlanmaya başladığı iddialarını gündeme getirdi. Pew araştırma şirketinin raporlarına göre Castile ve Sterling cinayetleri ile polisin yıl başından beri öldürdüğü siyahi sayısı 123'e ulaştı. Cinayetlerle ilgili açılan soruşturma dosyalarına göre öldürülen siyahilerin yüzde 60'ı silahlı. Polis memurlarının bu tür cinayetlerden sonra ceza almaması da siyahilerin tekrar silahlanmaya başlamasına bir sebep olarak gösteriliyor.

POLİSLERİ ÖLDÜRÜN ÇAĞRISI YAPILDI

Pew anketine göre polis şiddetine beyazlardan daha çok maruz kaldığına inanan siyahların %54'ü silah edinerek kendilerini daha iyi koruyacaklarına inanıyor. Bu oranın geçen sene %29 civarında olduğu biliniyor. Son günlerde yaşananlar, siyahi ABD vatandaşlarına yönelik sistematik baskıya tepki olarak doğan radikal siyasi grup Kara Panter Partisi'ni (Black Panther Party) tekrar göndeme getirdi. The Daily Beast internet sitesinde yer alan bir haberde Yeni Kara Panter Partisi üyesi ve African American Defense League kurucularından Mauricelm-Lei Millere'nin internet üzerinden siyahilere ayaklanma ve beyaz polisleri öldürme çağrısı yaptığı kaydedildi.

Öte yandan Dallas'ta beş polisi öldüren Micah Johnson'un Yeni Kara Panterler Partisi'nin eski bir üyesi olduğu da iddia edildi.

EN KANLI SALDIRI 

ABD'nin Dallas şehrinde 5 polisin hayatını kaybetmesine neden olan silahlı saldırının ardından dün de Tennessee, Georgia ve St. Louis'te polise yönelik saldırılar devam etti. Georgia eyaletinde 911 acil yardım telefon hattını arayan bir kişinin polisi pusuya düşürerek ateş ettiği belirtilirken, saldırıda hem polisin hem de saldırganın hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralandıkları bildirildi. 2014'de büyük protestoların yaşandığı Missouri'nin St. Louis kentinde ise bir polisin vurulduğu ve hastaneye kaldırıldığı açıklandı. St. Louis Emniyet Müdürlüğü, Ballwin'de silahlı bir saldırganın polise ateş ettiğini ve yaraladığını açıklarken, Tennessee'de ise otoyolda silahlı saldırı düzenleyen bir kişi, 1 kişiyi öldürüp 3 kişiyi yaraladı. Dallas kentinde önceki gece 5 polisin hayatını kaybettiği saldırı 11 Eylül'den bu yana polise yönelik en kanlı eylem oldu. Ülkede bu yıl içinde 26 polis, görevi başındayken silahla vurularak öldürüldü.

KKK'DAN VAHŞİ LİNÇ

ABD'nin Atlanta şehrinde orta yaşlarda siyahi bir erkek ağaca asılmış bir şekilde bulundu. Atlanta'da Piedmont Parkı'nda meydana gelen olayda, yetkililer bunun bir intihar olabileceği üzerinde dururken, çevre sakinleri ise ABD'deki beyazların ırkçı örgütü Klu Klux Klan (KKK) üyelerinin bundan sorumlu olduğunu iddia etti. Sosyal medya üzerinde yapılan tartışmada ise birçok kişi bir önceki gün aynı parkta KKK üyelerinin el ilanları dağıttıklarını belirtti. Sosyal medyada siyahi kişinin linç edildikten sonra ağaca asıldığı yönünde iddalar dolaşmasına rağmen Atlanta Valisi Kasim Reed de yaptığı açıklamada, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) olayı takip ettiğini belirterek, sosyal medyadaki tartışmaların doğruyu yansıtmadığını kaydetti. ABD'de Alton Sterling ve Philando Castile silahsız olmalarına rağmen polis tarafından öldürülmüştü.

BİNLER AYAKTA 

Öte yandan art arda iki gün iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, birçok eyalete yayıldı. California, Arkansas, Georgia, New York, Washington DC ve Louisiana başta olmak üzere 10'dan fazla eyalette göstericiler, “Siyahların Hayatı Önemlidir” (Black Lives Matter) diyerek sokağa çıktı. Atlanta'da binlerce gösterici kent merkezinde trafiği durdurdu, Illinois eyaletinde göstericiler ABD Başkanı Barack Obama'nın eskiden yaşadığı evin önünde toplandı. Yere yatıp ölü taklidi yaparak olayları protesto eden göstericiler, polisler ile siyahlar arasında alevlenen şiddeti durdurmak için adım atılmasını istedi. Washington'da yüzlerce kişi Beyaz Saray'ın önünde toplanarak siyahilere yönelik şiddet olaylarına tepki gösterdi. NATO zirvesi için Polonya'da bulunan Barack Obama, ziyaretini erken bitirerek Dallas'a gidecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.