Siyasiler için diyet reçeteleri

Siyasiler için diyet reçeteleri

Zuhal Olcay, Ali Sunal, Ceyda Düvenci gibi pek çok ünlü isme beslenme danışmanlığı yapan Diyet ve Beslenme Uzmanı Nil Şahin Gürhan, bu kez de liderlerin beslenme analizini yaptı.

Tuğrul Tunalıgil'in haberi

Türkiye’yi yöneten isimleri uzun süredir yakından izleyen Gürhan, parti liderlerini boy ve kilolarına göre kıyasladı. İşte ünlü beslenme uzmanından gündemdeki siyasiler için 2011 diyet reçeteleri...

Nil Şahin Gürhan’a göre Türkiye’nin en “fit” parti lideri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan... Kilo ve boy orantısı oldukça uygun. Kırmızı etten kaçınıyor, balık
ve tavuk yiyor . Bol sebze tüketiyor. Bitki çaylarıyla da stresini kontrol altında tutuyor. Erdoğan’ın sık sık ekinazya çayı içtiği biliniyor. Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili bir bitki. Öksürük ve baş ağrısını da hafifletiyor. Ancak ekinizyanın da sık kullanıldığında zararları var. Gürhan, sık ekinezya içenleri şöyle uyarıyor: “15 gün kullandıktan sonra ekinezya çayı içmeye ara verilmesi gerekir. Günde 2 fincan almak yeterlidir. Fazla kullanıldığında uykusuzluk, ödem oluşması gibi sonuçlara yol açar. Başbakan protein bakımından zengin et, tavuk, balık, peynir, yumurta, süt ve süt ürünleri; karbonhidrat ve B vitamini bakımından zengin tam tahıllı ekmek, kurubaklagiller, tahıllar, posa bakımından zengin bulgur, meyve ve sebze gibi besinleri tüketmeli. Günde 1-2 gram da kan şekerini dengeleyen zencefil tüketmesini öneriyorum. “

“Davutoğlu kabinede kilo almaya en müsait bakan”

Diyet Uzmanı Gürhan’ın bir başka ilginç tespiti ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında... Gürhan’a göre Davutoğlu dikkat etmezse, kilo almaya en müsait bakan: “Sayın Davutoğlu şu an formda ancak sık seyahat edenlerde kilo problemi çok görülür. Uçak yolculuklarında hareketsiz kalmak, ufak atıştırmalarla öğünleri geçiştirmek, fast food beslenme, bunun en büyük nedenlerinden. Davutoğlu bu yüzden kendisine bir beslenme çantası oluşturmalı. Yoksa mide ağrısı ve şişkinlik sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden seyahatlerde yanında tam buğday veya çavdar ekmeğinde bir sandviç olmalı. Ayrıca küçük UHT kutu süt içmesini öneriyorum.”

“Kılıçdaroğlu aşırı yorgunluk yüzünden çok kilo verdi”

Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldukça enerjik bir parti başkanı. Ancak yoğun temposu yüzünden son dönemde çok kilo verdi. Gürhan, dengesiz beslenme ve aşırı yorgunluğun bunun sebebi olabileceğini düşünüyor: “Aşırı yorgunluğu önlemek için B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü kurubaklagilleri tüketmeye özen göstermeli. Bunlar yorgunluğa da iyi gelir. Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlarlar. Kırmızı pancar da yorgunluğa birebirdir.”

“Erbakan’ın günde 20 dakika güneşte yürümesi gerekiyor”

İlerlemiş yaşına rağmen tekrar siyasete geri dönen Necmettin Erbakan da Gürhan’ın mercek altına aldığı liderler arasında. Gürhan’a göre, yaşlılıkta protein, kalsiyum, demir, C vitamini ve su daha fazla alınması gereken besinler: “Erbakan vücudundaki mineral yoğunluğu azalmasını doğru beslenme ve egzersizle geciktirilebilir. D vitamini almak için günde 20 dakika güneşte yürümesini tavsiye ediyorum. Günde en az 2 litre su içsin. Çünkü yaşlılıkta susama duygusu azalır ve su içmek unutulur. ”

“Bahçeli badem ve ceviz tüketmeli”

Devlet Bahçeli’nin çoğunlukla zayıf ve hasta gibi gözükmesinin nedenini de su ihtiyacını karşılayamamasına bağlıyor Gürhan... Bahçeli için ise şöyle bir diyet öneriyor: “Günde 3 litre su içmesi gerekir. Bunun dışında balık Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yemeli. Balık bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketmeye önem verilmeli. ”

“Nimet Hanım’ın ideal kilo için birkaç kilo vermesi lazım”

Gürhan’a göre kabinedeki tek kadın bakan Nimet Çubukçu birkaç kilo daha verirse ideal kilosuna ulaşabilecek: “Öncelikle günde 3 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmeli. Kahvaltıda bol çiğ sebze, 2 dilim beyaz peynir ve 2 ince dilim ekmek, kahvaltıdan 1- 2 saat sonra bir porsiyon taze meyve, elma, havuç portakal, öğlen beyaz et olabilir ya da 3- 4 köfte olabilir. Bol salata, yoğurt yemeli. Sık ve az yemeli. Akşamları mümkünse az yağlı pişmiş sebze yemeği yemeli. Çiğ sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli.”

VATAN
 

Etiketler :