Siyon ve Moskof İşbirliği

Siyon ve Moskof İşbirliği

Rusya'nın İran ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine silah vermesine engel olmaya çalışan İsrail, Moskova ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı.

Rusya'nın İran ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine silah vermesine engel olmaya çalışan İsrail, Moskova ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Moskova'da iki günlük resmi ziyaret için bulunan Savunma Bakanı Ehud Barak, Rus meslektaşı Anatoli Serdyukov'la askeri işbirliği anlaşmasını parafe etti.

Askeri işbirliği anlaşmasının imzalandığını açıklayan Serdyukov, iki ülke ilişkilerinin gelişimine bu anlaşmanın yeni bir ivme kazandıracağını ve daha fazla İsrail silah ve teknolojilerinin alımını yapacaklarını söyledi. Rus bakan ikili görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede, "Rus ordusunun modernizasyon sürecinde İsrail'in tecrübelerinden yararlanmak bizim için çok önemli" tespitinde bulundu.

Rusya ile ilişkilerin gelişimine büyük önem verdiklerini ifade eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da, "Rusya dünyada merkezi ülkelerden bir tanesi. Bölgemiz için de çok önemli bir konuma sahip" dedi. Barak'ın görüşmelerde ana güvenlik sorunlarının 'İran tehdidi' ile 'Hizbullah ve diğer bölgedeki İsrail karşıtı gruplara destek sağladığı belirtilen Suriye'nin silahlanması' olduğunu vurguladığı belirtiliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İrina Kovalçuk dün yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma iki ülke arasında işbirliğini kapsayacak. Önümüzdeki beş yıl için askeri teknoloji konularında bilgi ve tecrübe paylaşımını öngörüyor. Burada uluslararası güvenlik ve karşılıklı çıkarlar dikkate alınıyor..." bilgisini vermişti. Barak ve Serdyukov terörle mücadelede işbirliği ve Ortadoğu'nun güvenliği konularını da müzakere edecek.

İsrail'li bakanın Moskova ziyaretinin Haaretz gazetesinde yer alan Rusya'nın Suriye'ye füze vermemesini istediği yönündeki iddiaların arkasından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i arayarak Suriye'ye gelişmiş P-800 Yakhont füzelerini vermemesini istediğini dünya kamuoyuna duyurmuştu. İsrail, Rusya'nın verdiği füzelerin Hizbullah ve Filistin'li grupların eline geçmesinden endişe ediyor.

İsrail'in taleplerine olumsuz karşılık veren Kremlin, Rusya'nın askeri işbirliği anlaşmalarının üçüncü ülkelerin aleyhine olmadığını savunmuştu. Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'nın uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini ve Suriye ile mevcut askeri işbirliğini durdurma gibi bir planlarının olmadığını belirtmişti.

Rusya ile Suriye arasında imzalanan son askeri anlaşma 2009 sonunda basında gündeme gelmiş ve pakette P-800 model süpersonik füzeler de yer aldığı kaydedildmişti. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabilir. Suriye'nin elinde bulundurduğu C-802'ler ise 120 kilometre menzile sahip ve çok daha küçük savaş başlığı taşıyabiliyor.

Etiketler :