Şizofrenler size yüreklerini açtı

Şizofrenler size yüreklerini açtı

'Gerçekler Maskelenmesin' projesi kapsamında organize edilen, “Ateşin Düştüğü Yerden: Sesler, Yüzler, Öyküler” yarışmasında dereceye giren öyküler bir araya getirilerek, okurların istifadesine sunuldu.

Şizofreninin kimi zaman bir uçurum kıyısına dönüşen sınırında hayatta kalma savaşı veren dokuz şizofreni hastası�
Ve bu varolma savaşına dair edebiyatta yeni bir kapı aralayan on dört öykü...

Hayat Bana Yüreğini Açıyor, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu’nun düzenlediği, “Gerçekler Maskelenmesin” projesi kapsamındaki, “Ateşin Düştüğü Yerden: Sesler, Yüzler, Öyküler” yarışmasında dereceye giren öyküleri bir araya getirdi.

Jüri başkanlığını Mario Levi’nin yaptığı yarışmada Onur Angün, Yümehan Celiloğlu, Hüseyin Avni Cinozoğlu, Nejat Gürlük, Sevim Öktener, Mehmet Görkem Özköse, Muhammed Hanefi Taşkın ve Okay Uludokumacı’nın öyküleri yer alıyor.

İsteyen, bu ilk elden bilgilerin metne nasıl yansıdığını görmek için bu hikâyelerin dünyasına girmeyi deneyebilir; isteyen, hayata daha çok bağlanmak umuduyla... Sonuç edebiyattan yana olacaktır. Üstelik bu kitabın benzer acılardan geçmişlere bir umut ışığı taşıması, bu ışığın başka hikâyelerin yazılmasını sağlaması da olası...

Kitapta yer alan hikâyeler, bambaşka, belki de enikonu kayıtsız kaldığımız, pek de iyi bilmediğimiz bir dünyadan sesler getiriyor.

 

GERÇEKLER MASKELENMESİN PROJESİ

Bilim İlaç tarafından Gerçekler Maskelenmesin projesi kapsamında “Ateşin Düştüğü Yerden Sesler, Yüzler, Öyküler” adıyla şizofreni hastaları arasında bir öykü yarışması düzenlenmişti.

Yarışma sonucunda ilk 10’a giren öyküler Doğan Kitap tarafından basılarak “Hayat Bana Yüreğini Açıyor” isimli kitap piyasaya çıktı.

Ayrıca dereceye giren öykülerden biri senaryolaştırılarak tiyatro oyunu olarak sahnelenecek.

Aynı zamanda bir rehabilitasyon aracı olan yazı yazma aktivitesine görülen yoğun ilgi sebebiyle Türkiye’nin birçok ilinde bulunan ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde Mario Levi liderliğinde yazı akademileri kurulmakta.

Şizofreni hastalarının hayata katılmalarına fırsat verildiğinde neler yapılabileceğinin en güzel örneklerinden biri olan dünyaca ünlü şizofren piyanist David Helfgott’un Türkiye’de verdiği iki konser de bu proje kapsamında gerçekleşmiştir.

Şimdi ise yeni öykü yarışmasının hazırlıkları sürmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :