Skandal... Gizli dosyalar CHP'de

Skandal... Gizli dosyalar CHP'de

HSYK'nın Erzurum savcılarına yönelik operasyonuna destek veren CHP ile Erzincan soruşturması arasında ilginç bağlantılar ortaya çıktı.

İrtibatı CHP'nin 25 Aralık 2009 tarihli 'Erzincan Raporu' deşifre etti.
Rapora göre, 'gizli' yürütülen soruşturmaya ait bilgiler, CHP lideri Deniz Baykal'a ulaştırıldı. Soruşturma kapsamında yapılan telefon dinleme CD'leri de bu belgeler arasında bulunuyor. Dinleme kayıtları, raporun eklerinde çıktı. HSYK kararının izleri de raporda mevcut. Sonuç bölümünde HSYK'ya açıkça, Erzurum'daki savcılarla ilgili işlem çağrısı yapılıyor: "Özel yetkili savcıların yasal durumu ve yetkilerinin sınırları gözden geçirilmelidir."

Rapor, Erzincan'daki gizli tanıklarla otel odasında görüştüğü iddiaları dün gündeme gelen CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin tarafından hazırlandı. Ersin, "Herkesin, ayağını denk alması lazım" uyarısıyla dikkat çekmişti. CHP, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturmaya başından beri müdahil oldu. Ahmet Ersin ve beraberindeki partililer, aylar önce bizzat Erzincan'a giderek konuyla ilgili çalışma yaptı. Başsavcının yanı sıra soruşturma kapsamında tutuklanan MİT ve jandarma personeli ile görüştü. CHP il başkanı ve Erzincan ADD başkanı, görüşülen isimler arasında yer aldı. Ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Gizli olmasına rağmen soruşturmayla ilgili bazı bilgileri, ifade aşamasında savcıların sanıklara yönelttiği soruları kamuoyuna açıkladı.

Daha sonra izlenimlerini raporlaştıran Ahmet Ersin, bunu partisine sundu. Parti Meclisi'nde onaylanan rapor, Merkez Yönetim Kurulu'nun 5 Şubat 2010 tarihli çalışma raporuna girdi ve bu şekilde CHP'nin internet sitesine konuldu. Söz konusu 'Erzincan Raporu', halen tutuklu bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in bakış açısını yansıtıyor.

20 İLDE OPERASYON YAPILACAKTI

Raporda, Erzincan'da başlayan soruşturmanın, telefon tespitleri sonucu 20 şehre yaygınlaştığı bilgisi veriliyor. Erzincan MİT Bölge Müdürlüğü'ndeki aramalardan 'kuşatma' olarak bahsediliyor. Gözaltılar da hukuksuz bulunuyor. Raporun sonuç bölümünde ise "Ekte sunduğum telefon dinleme CD'sinin de incelenmesinde görüleceği gibi Erzincan'daki soruşturma bazı politikacılarla işadamlarını da kapsayarak, 20 ile yayılmıştır. Başsavcının söylediğine göre, bu 20 ilde operasyon yapma hazırlığındayken, dosya uyduruk bir dilekçe bahane edilerek elinden alınmıştır." deniliyor.

CD, CHP'YE NASIL ULAŞTI?

Rapordaki 'CD' vurgusu, gizlilik kuralına rağmen soruşturma dosyasındaki belgelerin CHP'nin eline geçtiğini gösteriyor. Rapordaki şu ifadeler, teknik takip kayıtlarının sızdırıldığına ilişkin fikir veriyor: "Bu arada telefon dinlemelerine Yeni Şafak Gazetesi sahibi Ahmet Albayrak (ayrıca da dinlenmiştir), İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eski Bakan Osman Pepe de takılmıştır. (Telefon tespitleri CD olarak ekte arz edilmiştir)."

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu da bu soruşturma çerçevesinde bir 'gizli belge' yüzünden zor durumda kalmıştı. Kılıçdaroğlu, Erzurum savcısının arama kararını adeta 'hamiline' çıkarttığına ilişkin bir iddia ortaya atmıştı. Yani, önce kimi yerleri boş bir arama kararı çıkardığını, sonra da sırası geldikçe bu boşluklara çeşitli isimler yazarak arama yaptığını iddia etmişti. İddia çürütülürken, belgenin nezaketen Merkez Komutanlığı'na gönderilen yazı olduğu anlaşılmıştı. Yazının, Merkez Komutanlığı'ndan Kılıçdaroğlu'na sızdırıldığı öne sürülmüştü.

CHP raporunda, ilginç bir ayrıntı daha dikkat çekiyor. Buna göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Erzincan'da bir üniversite öğrencisini istihbarat amaçlı kullanmış. Rapordaki ifadeler şöyle: "Anlatılanlara göre üniversite öğrencisi olan gizli tanık, Erzincan MİT Başkanlığı'nın internet sitesine yazdığı e-mail ile mensubu olduğu .....tarikatının Hizbullahçı olduğunu, gerek bu tarikat ve gerekse üniversitedeki yapılanmalarla ilgili MİT'le çalışmak istediğini bildirmiştir. Bunun üzerine MİT Başkanlığı tarafından, Erzincan Bölge Müdürlüğü'ne bu kişiyle temasa geçilmesi talimatı verilmiş ve bu talimat üzerine Mayıs 2009 ayından itibaren kişiden bazı bilgiler alınmıştır. Ancak verdiği bilgilerin tutarsızlığı nedeniyle ekim ayında ilişki kesilmiştir. Şimdi bu kişinin, MİT aleyhine gizli tanık olduğu ileri sürülmektedir. Muhtemelen ilişkinin kesilmesi üzerine savcılığa gitmiş veya hem MİT'le hem emniyetle ikili çalışmıştır."

'CHP'li Ersin gizli tanıklarla görüştü' iddiası

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in, Ergenekon'dan tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner soruşturmasında gizli tanıklık yapan üç isimle Erzincan Eriza Otel'de görüştüğü iddia edildi. Fakat Ersin bu iddiayı reddetti. Ersin, Erzincan Başsavcısı Cihaner'in tutuklanması üzerine bölgeye gitmişti. Gizli tanık Munzur'un (S.Z.) kayıp olduğu ve hayatından endişe edildiği yönünde ihbarlar medyaya yansımıştı. Erzincan Emniyet Müdürlüğü'nü arayan ve kendisini S.Z.'nin yakın akrabası olarak tanıtan bir kişi, asker tıraşlı kişilerin gizli tanığı iteleyerek bir pastaneye soktuğunu anlattı. Şu anda Munzur'un nerede olduğunu bilmediğini aktaran ihbarcı, akrabasının hayatının tehlikede olduğunu söyledi.

Etiketler :