Somali'li Çocuklar Artık GÜLÜYOR

Somali'li Çocuklar Artık GÜLÜYOR

Şiddetli kuraklık ve yaşanan iç savaş nedeniyle onbinlerce çocuğun açlıktan öldüğü Somali’ye Türkiye’nin yardımları can verdi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Somali Koordinasyon Sorumlusu Mehmet Şamil Emin, özellikle Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesinde açlıktan meydana gelen ölümlerin yok denecek kadar azaldığını açıkladı.

Emin, Somali’de yaşanan kıtlık ve açlığın ardından Türkiye’den birçok kurum ile bazı sivil toplum kuruluşlarının başkent Mogadişu’ya yardım için geldiğini anımsattı. Yaklaşık bir aydır Mogadişu’da olduğunu dile getiren Emin, “İlk geldiğimde hayat çok durgundu. İnsanlar sokağa çıkmaya cesaret edemiyordu. Trafik akışı yok gibiydi. Ama şimdi her yer cıvıl cıvıl, insanlar dışarı çıkıyor. Buradaki yetkililer bunun da en büyük sebebi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye yaptığı ziyareti gösteriyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın gezisinin ardından Somali’de birçok şeyin değiştiğini ifade eden Emin, şunları söyledi: “Türk Kızılayı’nın kurduğu ve 1470 kişinin barındığı çadır kenti ziyaret ettik. Burada gıdasızlık nedeniyle zayıf düşmüş ya da sıkıntı yaşayan ne bir çocuğa ne de bir yetişkine rastladık. Herkes neşeli ve mutluydu. Özellikle Türkiye’den gönderilen yardımlar sayesinde Mogadişu’da açlıktan ölen kalmadı. Daha önce özellikle çocuklar açlıktan hayatını kaybederken artık bu nedenden ölümlerin önüne geçildi. Ancak ülkede hala açlıktan ölenlerin olduğu bölgeler bulunuyor.”

Ücra bölgelere de gitmek istiyoruz

Bu bölgelere ulaşmak için sürdürdükleri çabaların devam ettiğini vurgulayan Emin, “Mogadişu’dan kuzey ve güneye açılmak için gerekli kanalları elimizden geldiğince zorluyoruz” dedi. Somali halkının hala yardıma ihtiyacının olduğunu kaydeden Emin, “Somali insanını tamamen kucaklamak istiyoruz. Şurada ya da burada yaşayan Somali insanı diye ayırt etmek gibi bir yaklaşımımız olamaz. Yardım halkamızı daha da genişletmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Haydi Türkiye 500 milyona az kaldı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Cuma günü saat 17.00 itibarıyla Somali’ye yardım kampanyasında toplam 489 milyon 100 bin lira biriktiğini bildirdi. Bunun 104 milyon lirasının Başbakanlık AFAD, 195 milyon lirasının Diyanet İşleri Başkanlığı (Diyanet Vakfı’nın topladığı 65 milyon lira dahil), 190 milyon 100 bin lirasının ise diğer kampanyalarda toplanan paraları kapsadığı belirtildi. Başbakanlığın koordinasyonununda Somali’ye 9 uçak, 7 gemi ile 49 milyon lira tutarında ve yaklaşık 17 bin ton ağırlığında insani yardım malzemesi gönderildiği ifade edildi. Nakliye, dağıtım, güvenlik hizmetleri ve diğer giderler ile birlikte toplam yardım miktarının 67 milyon lira olduğu bildirildi.

AFRİKA’YA YARDIM İÇİN  HESAP VE SMS NUMARALARI

BAŞBAKANLIK

T.C. ZİRAAT BANKASI AŞAĞI AYRANCI ŞUBESİ

TL (IBAN) : TR940001000820555555555001 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.