Son 30 yılın en iyisi 'Kıyamet'

Son 30 yılın en iyisi 'Kıyamet'

Francis Ford Coppola’nın Vietnam Savaşı’nı konu aldığı ‘Kıyamet /Apocalypse Now’ eleştirmenler tarafından son 30 yılın en iyi filmi seçildi.

İngiliz eleştirmenler, çekildiğinden bu yana yerine daha iyisinin gelmediğini belirterek ‘Kıyamet’i Steven Spielberg’in ‘Schindler’in Listesi’ ve 2007 En İyi Yabancı Film Oscar ödülünün sahibi ‘Başkalarının Hayatı’nın üstünde bir numaraya taşıdı. Circle Ödülleri Başkanı Jason Solomons, ‘’Böylesine güçlü ve parlak bir film olarak ‘Kıyamet’in Londra Film Eleştirmenleri’nin hayranlığını kazanmasından dolayı mutluyum’’ diye konuştu.

SAVAŞA COPPOLA ELEŞTRİSİ

Marlon Brando ve Martin Sheen’in başrolünde oynadığı ‘Kıyamet’, Joseph Conrad’ın ‘Heart Of Darkness’ adlı romanından uyarlanmıştı. Savaş karşıtı yapısıyla dikkat çeken 1979 tarihli filmin konusu şöyle: Yüzbaşı Willard (Martin Sheen) Vietnam bataklığında savaşan ve giderek kendini kaybeden, ancak küçük birliklerle yapılan gizli operasyonların aranılan askeridir. İntiharın eşiğindeyken evine gelen askerler tüm hayatını değiştirecek bir maceraya atarlar. Willard komutanlarının yanına götürülür. Komutanları son derece başarılı bir askerken kontrolden çıkan Albay Walter Kurtz’u (Marlon Brando) bulup yok etmesini isterler. Onun hakkında tek bilinen Kamboçya sınırları içinde olduğudur. Kurtz etkileyici konuşmalarıyla taraftar kazanmakta ve ABD için tehlike doğurmaya başlamaktadır. İnsanları telsiz konuşmalarıyla etkilemeye çalışmaktadır. 

İşte eleştirmenlerin oylarıyla en iyi 10 film:

1. Kıyamet (Francis Ford Coppola, 1980)

2. Schindler’in Listesi (Steven Spielberg, 1994)

3. Başkalarının Hayatı/ The Lives of Others (Florian Henckel von Donnersmarck, 2007)

4. Affedilmeyen/ Unforgiven (Clint Eastwood, 1992)

5. Brokeback Mountain (Ang Lee, 2005)

6. Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1990)

7. L.A. Sırları/ L.A. Confidential (Curtis Hanson, 1997) 8. Fargo (Joel Coen, 1996)

9. Distant Voices, Still Lives (Terence Davies, 1989)

10. The King of Comedy (Martin Scorsese, 1983)

Etiketler :