Sondaj krizinde ABD iki yüzlülüğü

Sondaj krizinde ABD iki yüzlülüğü

Akdeniz’deki sondaj krizinde ABD tavrını Türkiye lehine ortaya koydu. Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis sondajın ABD, Rusya, İsrail ve AB isteği üzerine başlatıldığını söylemişti.

Ada kaynakları paylaşılmalı” diyen Türk tezinin uygulanmasını istedi. Türkiye’nin uyarılarına rağmen sondaj çalışmalarına başlayan Rum kesimine ABD’den destek çıkmadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, Eroğlu’nun, ‘BM arabuluculuğunda Ada kaynakları paylaşılsın’ tezini savundu.

 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland,Kıbrısaçıklarında Rumlar’ın sondaj faaliyetleriyle ilgili yaşanan gerginlikle ilgili olarak KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun önerisine yeşil ışık yaktı. Adanın kaynaklarının iki toplumarasında paylaşıldığını görmek istediğini söyleyen Nuland, “Eroğlu’nun gelirlerin paylaşımı için BM’nin arabuluculuğunu öngören teklifine ilgi gösteriyoruz. Adadaki iki toplumun, buna benzer bir yolla, gerginlikleri azaltmak için birlikte çalışmaya başlamasının çok yapıcı olacağını düşünüyoruz’’ dedi.
 
BM HİMAYESİNDE ÇÖZÜM
 
Nuland, gazetecilerin “Türk tarafı, Rumlar’ın gaz arama faaliyetlerini Kıbrıs müzakerelerine engel olarak görüyor. AB yetkilileri, bu konunun Lahey’deki uluslararası mahkemeye gidebileceği öngörüsünü dile getirdi. Bu fikri destekliyor musunuz?’’ yönündeki sorusuna, “Bir tür arabuluculuğu destekliyoruz ancak buradaki temel mesele, uzun süredir devameden Kıbrıs sorununda BM’nin himayesinde bir çözüme ihtiyacımız var’’ yanıtını verdi.
 
İtiraf gibi açıklama
 
Kıbrıs Rum yönetimi Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis’in açıklamaları kafaları karıştırdı. Kasinis, Noble şirketinin 19 Eylül’de başladığı petrol ve doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili olarak, aralarında ABD, Rusya, İsrail ve Avrupa Birliği’nin de bulunduğu büyük ülkelerin sondajın derhal başlamasını istediklerini iddia etti ve “Şimdi olmasa hiç olmazdı” dedi. Rum tarafının Amerikan Noble şirketiyle yaptığı anlaşmanın bir kısmını da açıklayan Kasinis, ABD, Rusya, AB ve aynı zamanda İsrail’in, Kıbrıs Rum kesimini ‘münhasır ekonomik bölgesindeki’ hidrokarbon tespit çalışmalarına başlamayı geciktirmemeye çağırdıklarını söyledi.
 
Obama ile teklifi görüştü
 
Türkiye’nin Rumlar’ın İsrail’le ortak petrol arama faaliyetlerine yönelik sert söylemleri, bilinçli bir şekilde kullandığı belirtildi. Aksi takdirde soruna barışçıl çözümlerin üretilemeyeceğinden kaygı duyduğu öğrenildi. Kontrollü gerginlik politikasıyla dünyanın dikkatini soruna çeken Türkiye’nin bu yolla sorunun çözümünün kolaylaşmasını amaçladığı aktarıldı.Başbakan Erdoğanve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun New York temasları da ‘kontrollü gerginlik’ politikasını doğruladı. Eroğlu’nun sondaj kriziyle ilgili BM Genel Sektereri Ban Ki- Moon’a sunduğu çözümönerilerinin, birkaç gün öncesinde Başbakan Erdoğan tarafından ABD Başkanı Obama’ya da iletildiği öğrenildi.
 
İşte 4 maddelik öneri
 
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM Genel Sektereri Ban Ki-Moon’a ilettiği sondaj kriziyle ilgili dört maddelik önerisi:
 
1- Çalışmalar eş zamanlı olarak kapsamlı çözüme kadar askıya alınsın.
 
2- Çözüm olmadan çalışmalar devam edecekse iki tarafın temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulsun.
 
>> Hem anlaşmalar, hem ruhsatlar konusunda her iki tarafın da yazılı rızası aransın.
 
>> Bulunacak zenginliğin paylaşım alanları müzakere edilip anlaşılsın.
 
3- Gelir silahlanmada kullanılmasın.
 
4- Planın kabulü tarafların pozisyonlarına halel getirmesin.
 
BUGÜN GAZETE
 


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.