Soros, İngiltere ve Sterlin

Soros, İngiltere ve Sterlin

18 yıl önce İngiliz sterlini'nden tam bir milyar dolar kazandığı söylenen Soros yine sterlin üzerine pozisyon hesapları yapıyor.

Yaklaşık on sekiz yıl önce Avrupa Para Birliği’nde yaşanan krizin fitilini ateşlediği söylenen ünlü spekülatör George Soros, yine sahneye çıktı. 1992 yılında sterlinde devalüasyona oynayan ve aldığı kısa vadeli kredilerle 15 milyar dolarlık açık pozisyonla 1 milyar dolar para kazanan Soros, devalüasyonun İngiltere için yine seçenek olduğunu söyledi.

Soros, İngiltere’de 6 Mayıs seçimlerinden sonra işbaşına gelecek hükümetin, ekonomiyi dengeye oturtup canlandırmasına yardımcı olmak için sterlinin daha da değer kaybetmesine izin verip vermeme konusunda karar vermesi gerekeceğini söyledi.

Soros, İngiltere’nin, Euro Bölgesi ekonomilerine kıyasla, ekonomisini düzeltmek için parite ayarlamalarına gitmek için daha fazla imkanı olduğunu da vurgulayarak, “Bu, yeni hükümetin alacağı bir karar. Birçok seçenekleri var, para biriminin değerini düşürmek de bunlardan biri. İngiltere euro dışında kalarak faizleri ayarlama seçeneğine de sahip” dedi.

SOROS'UN İNGİLTERE'Yİ AVLAMA HİKAYESİ

Soros daha önce de İngiltere'nin sırtından önemli oranda bir para kazamıştı. 1992 yılında Soros, İngiliz parasının değerli olduğunu, İngiltere Merkez Bankası'nın sterlinin değerini düşürmesi gerektiğini söylemişti. Soros'a göre İngiliz ekonomisi kötüye gidiyordu ve sterlin aşırı değerlenmişti bunun içinde İngiliz parasının değerini düşürmek zorundaydı. Soros'la İngiltere Merkez Bankası karşılıklı restleşmelerle açıklamalar yaptılar günlerce. İngiltere istese de sterlinin değerini düşüremiyordu. Çünkü İngiltere, Avrupa kur mekanizmasının bir üyesi olarak sterlini 2.95 alman markında sabit tutuyordu.

Soros, bu açıklamları yaparken de bir taraftan sterlinde pozisyon alıyordu. Ünlü spekülatör yüksek bulduğu sterlinden 10 milyar sterlin borçlanarak, karşılığında aynı parayla Alman markı satın aldı. İngiltere bir süre sonra mecburiyetten parasının değerini düşürünce, yani sterlin Alman markı karşısında gerileyince Soros da elindeki Alman markıyla, ucuz sterlin borcunu kapatarak, bir rivayete göre 1 milyar sterlin kazandı.

Tarihe de, 'İngiltereyi sallayan adam', 'Her İngilizin cebinden para tırtıklayan adam olarak' geçti!

İŞTE SOROS'UN O ZAMANKİ HESABI

1 sterlin borç al

a-Olay anında   1 sterlin= 2.95 alman markı

1 sterlini ver 2.95 mark al
 
b-İngiltere sterlinin değerini düşürünce

Elinde borç sterlinle alınmış 2.95 alman markı var

İng. Sterlini düşürdüğü için örneğin 1 sterlin=2 alman markı olsun

Elinde zaten 2.95 alman markı var

2 mark ver 1 sterlin al ve borcunu kapa

Kâr 2.95-2.00 = 0.95 mark

Etiketler :