Sosyalistlerden Baykal'a soğuk duş!

Sosyalistlerden Baykal'a soğuk duş!

Sosyalistlere hitap eden CHP lideri Deniz Baykal, partisinin "demokratlığını" sorgulayan sert bir soruyla karşılaştı

AP Başkan Yardımcısı Stavros Lambrinidis'in "Söylediklerinizle yaptıklarınız farklı." ithamıyla muhatap olan Baykal, Sosyalist Grup'un yazılı açıklamasında da laiklik ve demokrasinin ordu tarafından korunamayacağını herkesin anlaması gerektiği mesajını aldı. Lambrinidis, CHP'nin 'AK Parti'nin kapatılmasını destekleyip desteklemediğini, 301. maddenin değiştirilmesine itiraz edip etmediğini ve TRT'de Kürtçe yayına karşı çıkıp çıkmadığını' açıklamasını istedi.

Dün Brüksel'de oldukça yoğun bir gün yaşayan Baykal, Ergenekon'u savunmaya devam ederken, AP'li milletvekillerine, Gareth Jenkins'in tartışmalı Ergenekon araştırmasını okumalarını tavsiye etti. Akşam saatlerinde Sosyalist Grup'a hitap eden Baykal'a daha sonra sorular soruldu. Yunanlı Sosyalist milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Stavros Lambrinidis, Baykal'ın Brüksel'de farklı konuştuğunu, Türkiye'de farklı davrandığı yorumunu yaparak, 3 mühim sorunun cevabını istedi. "Konuşmanızda insan haklarının korunmasının ne kadar mühim olduğunu vurguladınız. Ancak sanıyorum bu grubun birkaç yıldır partinizin bu değerlerle ilgili tavrına ilişkin büyük endişeleri olduğunu biliyorsunuzdur." diyen Lambrinidis, CHP'nin 'AK Parti'nin kapatılmasını destekleyip desteklemediğini, 301. maddenin değiştirilmesine itiraz edip etmediğini ve TRT'de Kürtçe yayına karşı çıkıp çıkmadığını' açıklamasını istedi. CHP'nin AK Parti'ye açılan kapatma davasına itiraz ettiği için Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve hatta Sosyalist Grup'u bile itham ettiğini hatırlatan Lambrinidis, "Burada bir şeyler söylüyorsunuz ama yaptıklarınız çok farklı. Samimi olursak burada söylediklerinizin çok az bir değeri var ama ülkenizde söyledikleriniz çok mühim. Ülkenizde demokrasiyi güçlendirecek bir parti olarak size hakikaten güvenebilir miyiz?" diye sordu. Baykal, Yunanlı vekilin sorusunu daha önce cevapladığını belirterek geçiştirdi.

Sosyalistler, görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'de demokrasi ve laiklik konusundaki hassasiyetlerini dile getirdi. Açıklamanın son paragrafı ise ordunun Türkiye'de laiklik ve demokrasiyi koruyamayacağını vurguladı. "Ordu, laik devleti ve demokrasiyi koruyamaz. Türk ordusunun siyasi hayata herhangi bir müdahalesi kabul edilemez ve olumsuz sonuçlar doğurur. Bu mesaj herkes tarafından net bir şekilde anlaşılmalıdır." diyen açıklamadaki sert tavır Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz'un Baykal'la yaptığı basın toplantısında yumuşadı. Anayasa reformu sorulan Schulz, paketteki bazı unsurların Türkiye'yi AB'ye daha da yaklaştırdığını ancak paket içindeki bazı maddelerin "taktik" olarak dahil edilip edilmediğini anlamaya çalıştıklarını söyledi. Pakete ilişkin tam bir kanaate sahip olmanın zorluğuna işaret eden Schulz, "Pakette Türkiye'yi geliştiren maddeler var. Ancak her şeyin aynı pakete konulmasını doğru bulmuyorum. Ben bir grup lideriyim ve önüme böyle paketler gelince reddediyorum. Çok manalı bulmuyorum." şeklinde konuştu
 

Etiketler :