Sözde soykırıma tepkiler çığ gibi

Sözde soykırıma tepkiler çığ gibi

İsveç Sosyal Demokrat partisinin İsveç parlamentosuna taşıdığı sözde soykırım tasarısına tepkiler gelmeye devam ediyor...

Atila Altuntaş/Stockholm

İsveç Sosyal Demokrat Partisi genel sekreteri Süryani asıllı milletvekili İbrahim Baylan ve yine Süryani asıllı Yılmaz Kerimo’nun sözde soykırım iddialarını, gelecek yıl İsveç Parlamentosuna getirilmek üzere parti kongresinden geçirilmesi üzerine İsveç’te tepkiler çığ gibi büyüyor.

KAPLAN ‘’HABERİ DUYUNCA ÇOK ŞAŞIRDIM’’

Habere çok şaşırdığını söyleyen Yeşiller partisi İslamiyet ve Ayrımcılık konuların da parti sözcüsü olan Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, ‘’ sözde soykırım kararını ilk duyduğum da, çok şaşırdım ve hemen Sosyal Demokrat partisin deki milletvekili arkadaşlarımı aradım. Onlar da bu karara çok şaşırdıklarını belirttiler.

İsveç’te şöyle bir siyasi kural var; bir başka ülkenin siyasi kavgası, eskiden yaşanmış etnik köken problemleri, İsveç parlamentosun da tartışılmaz. Bu işin arkasın da diaspora olabilir çünkü; Türkiye Ermenistan arasın da imzalanan mutabakata göre soykırım iddiaları tarihçilere bırakılacak ve bu işi tarihçiler çözecek, tabi ki bu da diasporayı rahatsız ediyor’’ şeklinde konuştu.
Bundan iki sene önce parlamentoya getirilen sözde soykırım tasarısına yurt dışın da olduğu için katılamadığını belirten Kaplan, ‘’kendi partimin kongresin de, sözde soykırım iddialarının yanlış olduğunu ve kesinlikle hayır oyu kullanacağımı arkadaşlarıma bildirdim’’ diye konuştu.

MODERAT (SAĞ) PARTİ SOYKIRIM İDDİASINA KARŞI

Moderat (sağ) partinin sözde soykırım tasarısına kökten karşı olduğunu ifade eden Moderat partisi Stockholm Haninge Belediye Meclis üyesi Sedat Doğru’’ Bence böyle bir soykırım yok. Zaten biz parti olarak iki sene öncede sözde soykırım tasarısına ret oyu kullandık. İnşallah önümüzde ki yapılacak seçimler de, Moderat parti de milletvekili aday adayıyım. Partimden iyi bir sıra alıp milletvekili seçilirsem sözde soykırım tasarısına karşı parlamento da gerekli çalışmayı yaparım’’ dedi.

MUHARREM DEMİROK’’BU KARAR ÇOK YANLIŞ’’

İsveç’te ki bir siyasi partinin böyle bir karar almasının çok yanlış olduğunu savunan İsveç’in Lingköping Türk asıllı belediye başkanı Muharrem Demirok, ‘’Biz Center (sağ) parti olarak duruşumuz belli. Bu sözde soykırım tasarısı bizim parti meclisine de tartışıldı. Bu işin bizim işimiz olmadığı, soykırım iddiasının profesyonel ve tarihçilere bırakılması gerektiği doğrultusun da karar aldık. Biz Center partisi olarak geçmişte yaşanan olaylar üzerinde politika yapmak yerine ileriye dönük projeler üretmeye çalışıyoruz. Söz de soykırım tasarısına iki yıl önce ret oyu kullandık gene tasarı meclise gelince partim ret oyu kullanacak’’ Diye konuştu.

HASAN DÖLEK KULİS YAPIYOR

Birinci dünya savaşın da Türkiye’nin O bölgesinde ki olayları incelediğim de böyle bir soykırım olmadığını gördüm diyen İsveç Türk Federasyon Başkanı Hasan Dölek’’ Ben Sosyal Demokrat Partisinin Stockholm meclis üyesiyim, Geçenler de yapılan Stockholm meclis bütçe çalışmaların da ben hiç bütçeyle ilgilenmedim gece geç saatlere kadar partili arkadaşlarımla sözde soykırımın yanlış olduğu kesinlikle bu tasarının meclisten geçmemesi gerektiğine dair kulisler yaptım.

Birinci dünya savaşın da Türkiye’nin o bölgesin de, uzun bir süre at koşturmuş bir İsveçli Albayın da o bölge de yaşanan olaylar hakkın da kaleme aldığı anıları var. Albayın anılarını incelediğim de öyle bir soykırımın olmadığını belirtiyor’’ dedi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :