Almanya'yı karıştıran İsrail iddiası

Almanya'yı karıştıran İsrail iddiası

İsrail’in Almanya’dan aldığı denizaltıları nükleer silahla donattığı iddiası Berlin’de tartışmalara neden oldu. Muhalefet hükümetten bu konuda ayrıntılı bir açıklama bekliyor.

Alman haber dergisi Spiegel'in, askeri yardım anlaşması çerçevesinde Almanya'dan aldığı denizaltılara İsrail'in nükleer silah yerleştirdiği iddiası Berlin'i karıştırdı. Muhalefetteki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti hükümetten ayrıntılı bir açıklama bekliyor.

Sosyal Demokrat Parti, İsrail’e gönderilen denizaltılarda nükleer silah yerleştirilebilecek taşıyıcı bir sistem olup olmadığının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Sol Parti'nin Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi de İsrail’e denizaltı ihraç edilmesinin Ortadoğu’ya silah sevkiyatı yapılması gibi kabul edilemez olduğunu savundu.
 
Sevkiyat koşulları

Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin de hükümeti denizaltıların sevkiyatında gerekli koşulları ciddiye almamakla suçladı.

Trittin “Die Zeit” gazetesine verdiği demeçte, “Dolphin” tipi üç denizaltının sevkiyatının İsrail'in yerleşim politikasını değiştirmesi, Gazze'de bir su arıtma tesisi kurulmasına imkan sağlaması ve Filistin makamlarına ödemelerin tam olarak yerine getirilmesi koşuluna bağlanmış olduğuna dikkat çekti.

Trittin, ancak İsrail'in sadece üçüncü şartı yerine getirdiğini söyledi.

Önceki hükümetlerin anlaşması

Alman hükümeti de eleştirilerin ardından bir açıklama yaptı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, denizaltılara daha sonra silah yerleştirilmesini önlemek üzere bağlayıcı yasal bir düzenleme bulunmadığını belirterek nükleer silahlarla ilgili spekülasyonlara katılmak istemediğini kaydetti.
 
İsrail'e yapılan denizaltı sevkiyatlarını savunan Seibert, bunun önceki hükümetlerin aldığı bir kararın devamı olduğunu ifade ederek Schröder dönemine atıfta bulundu. Seibert, söz konusu askeri anlaşmanın 2005 yılındaki Sosyal Demokrat – Yeşiller koalisyonu sırasında yapıldığını söyledi.

Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz de Almanya’nın İsrail’e askeri yardımlarının koşullarını dikte ettiremeyeceğini vurguladı.

Spiegel'in iddiaları

Spiegel dergisi Almanya'da üretilen ve büyük bir bölümü de Alman hükümeti tarafından finanse edilen denizaltılara İsrail’in nükleer silah yerleştirdiğini iddia ediyor. Haberde, ayrıca İsrail’in bu şekilde yüzer bir nükleer cephaneliğe sahip olduğu öne sürülüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.