SPK Başkanı Ertaş: Körfez’den sermaye akacak

SPK Başkanı Ertaş: Körfez’den sermaye akacak

SPK Başkanı Ertaş, Türkiye’yi faizsiz bankacılıkta bölgesel üst haline getirecek altyapıyı hazırladıklarını söyledi

Körfez’den sermaye çekmek için tüm finans altyapısını tamamlayan Türkiye’de, tüm yatırım fonları tek bir çatı altında toplanıyor. Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) ile 32 milyar Türk Lirası’nı bulan yatırım fonlarının alınıp satılacağı tek bir elektronik platform oluşturuluyor. 2014 sonuna kadar uygulamaya alınacak yeni sistem ile yatırımcıya tahvil, bono, hisse senedi ve karma fonlara ilişkin tüm bilgiler tek bir merkezden sunulacak.

Fonlar görülebilecek

Tüm fonların TEFAS’a üye olmak zorunda olduğunu belirten Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, ilk etapta performansın ön planda olmadığı likit ve kısa vadeli tahvil ve bono fonlarının sisteme girişlerinin ihtiyari, bunun dışındaki fonların ise zorunlu olacağını söyledi. İleride likit ve kısa vadeli tahvil ve bono fonlarının da sistemde yer almasını zorunlu tutacaklarını ifade eden Ertaş “Yatırımcı bu siteye girdiği zaman Türkiye’deki tüm yatırım fonlarını görebilecek. Portföy büyüklüğü, yöneticisi hangi kurum tarafından kurulduğu, bir günlük, beş günlük, üç aylık orta ve kısa vadeli performansını görebilecek. Alternatif yatırım araçları ile de performansını karşılaştıracak. Dövizle mevduatla karşılaştırabilecek borsa endeksi ile karşılaştıracak. Yatırımcı bu bilgilerin ardından kararını verecek” dedi.

Erişim kolay olacak

Ertaş, sistemin yatırım fonu sektöründe rekabeti artıracağını ve fonlara erişimi kolaylaştıracağını belirtti. Türkiye’nin faizsiz finansal araçlar için bölgesel merkez olma iddiası olduğunu dile getiren Ertaş, geçen yıl sukuk düzenlemelerini yeni baştan ele alarak 5 düzenleme yapıldığını hatırlattı. Ertaş, şunları söyledi: “Körfez’den sermaye almak için istediği niteliklere uygun enstrüman üretmek lazım. Geçen yıla kadar ya yoktu ya da çok sınırlı idi. Bu yıldan itibaren Körfez’in istediği standartlara uygun enstrüman üretme kapasitemiz var. Dünyanın her tarafından ciddi ilgi var hem Körfez bölgesinden hem de Asya’dan. İki hafta önce bir katılım bankamız, yeni düzenlediğimiz bir sukuk türünü ilk defa Malezya’da ihraç ederek önemli bir kaynağı ülkemize getirdi. Diğer kanallardan da fon girişi ciddi manada arttı. Bizim şu andaki düzenlemelerimiz dünyanın en son model arabası.”

Aracı kurumlara üç ayaklı model

Düzenleme kapsamında aracı kurumlar geniş, kısmi ve dar yetkili şeklinde üçe ayrıldı. Geniş kapsamlı olanlar asgari 25 milyon lira sermaye ile tüm işlemleri yapabilecek. Kısmi yetkili olanlar ise SPK Kanunu’ndaki yetkilerinin bir kısmını yapabilecek. Bunların da asgari 10 milyon TL sermaye koyması gerekiyor. Dar kapsamlı olanlar ise sadece müşteri emirlerinin iletimine aracılık yapacak. Herhangi bir müşterinin varlığına dokunamayacak.

İstanbul bölgesel üs olacak

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’nin 2009 yılında açıklandığını hatırlatan SPK Başkanı Ertaş, hukuki alt yapının önemli ölçüde bittiğini, bundan sonra düzenlemelerin uygulaması aşamasına geldiğini kaydetti. Finans merkezi projesinin hedefinin Türkiye’yi bölgesel finans merkezi yapmak olduğunu kaydeden Ertaş “Londra’da City denilen yer, New York’ta Wall Street var. Türkiye’nin de finansal merkezi olacak. Yurt dışından gelen bir yatırımcı bir gün içerisinde tüm işlerini halledip akşam evine tekrar dönebilecek, bu müthiş bir şey” dedi.

ARACILARA YENİ DÜZEN

Aracılık sektöründe yeniden yapılanmaya gidildiğini hatırlatan Ertaş, geçen yıl ikincil düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2014 olduğunu dile getiren Ertaş “Bir yılda geçiş süreci koyduk. 30 Haziran 2015’te mevcut 100 aracı kurum yeniden yapılanmasını tamamlayacak. Aracı kurumlarımızın artık yatırım bankası gibi çalışacak. Duyumla internet sitesindeki haberle sermaye piyasasının araçlarının alınıp satılması son olsun. Araştırmaya fizibiliteye dayalı yatırımcının bilgilendirilmesine yönelik dönem mecburen başlayacak” dedi.

Stargazete

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.