Vatandaş vergi dairelerine hücum etti!

Vatandaş vergi dairelerine hücum etti!

Bazı Kamu Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını da kapsayan 6111 sayılı Kanunun 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girmesiyle başlayan yeniden yapılandırma sürecinin bitimine saatler kaldı.

SSK ve Bağ-Kur prim borçları ile yapılandırma kapsamına alınan diğer borçların yapılandırılması başvuruları da bugün sona erecek.
Bugün son gün olması nedeniyle vergi dairelerinde, kamu kurumlarında ve bankalarda yoğunluk yaşanıyor. İşlemlerini son güne bırakan vatandaşların daire önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu gözleniyor. Sabah saatlerinden itibaren başlayan yoğunluk devam ederken en yoğun kurumlar vergi daireleri oldu. Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerindeki yoğunluğun saat 15:30 itibariyle sürüyor olması da dikkat çekiyor. Buna bağlı olarak özellikle İstanbul'un bazı semtlerinde trafik yoğunluğu vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Öte yandan, yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme dönemi ise (peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil) 30 Haziran 2011 tarihinde sona erecek.

Yeniden yapılandırmaya vatandaşların yoğun bir ilgisi söz konusu. Başvuran kişi sayısının bugün sonunda 7 milyona ulaşması bekleniyor. Bir hafta önce 6 milyon 200 bin civarındaydı.

SÜRE BİR AY UZATILMIŞTI
6111 Sayılı Kanunda, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında vatandaşa 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvurma hakkı tanınmıştı. Ancak daha sonra Kanunun Bakanlar Kuruluna verdiği yetki çerçevesinde, sözkonusu süre, 31 Mayıs 2011 tarihine kadar uzatılmıştı.

NELERİ KAPSIYOR?
31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, idari para cezaları, gümrük vergileri; belediyelerin beyannamelere ilişkin vergileri, 2010'da tahakkuk eden vergileri, ödenmemiş ücret, su kullanım, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında.

Yasayla, belediye ve gümrük vergileri dahil, tüm vergiler, TEDAŞ ve özel dağıtım şirketlerine olan elektrik, belediyelere olan su ile oda ve borsalara olan aidat borçları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları ve TRT'nin elektrik payı ve bandrol ücretinden kaynaklı alacakları da kapsamda.

51.4 MİLYAR TL'LİK YAPILANDIRMA
Sadece Gelir İdaresi Başkanlığı'nın toplamış olduğu gelirler açısından dosya sayısı 5 milyon 199 bin. Bu kapsamda yeniden yapılandırılan borç tutarı 30 milyar 580 milyon TL. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında başvuran sayısı 1 milyon 707 bin. Yeniden yapılandırılan borç tutarı ise 20 milyar 882 milyon lira. Yani kişi sayı olarak 6 milyon 200 kişi başvuruda bulundu. Tutar olarak da 51 milyar 400 milyon bir rakam söz konusu. Bu sadece yeniden yapılandırılan bir tutarı gösteriyor. Bu devlet kasasına giren bir tutar değil.

VERGİ DAİRELERİ GECE YARISINA KADAR AÇIK
Gelir İdaresi Başkanlığı, uygulamadan yararlanmak isteyen tüm mükelleflerin başvuruları alınıncaya kadar vergi dairelerinin bugün açık tutulacağını bildirdi. Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci, yaptığı açıklamada, vergi dairelerinin açık tutulması için talimat verdiklerini belirtti. Kilci, vergi dairelerinin saat 24.00'e kadar açık kalacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu gece 24.00'e kadar gerek internet ortamında gerekse elden başvurular kabul edilecek. Bugün itibariyle postaya verilen başvuruları da elimize hangi tarihte ulaşırsa ulaşsın geçerli sayacağız ve değerlendirmeye alacağız.

Şöyle bir yanlış algılama da var; vergi dairelerinde sıraya giren bazı vatandaşlar bugün ödeme için de son gün olduğunu zannediyor. Ödemeler, 30 Haziran'a kadar yapılabilecek. Bizim için bugün başvurunun yapılması ve yeniden yapılandırma talebinin kayda girmesi yeterli, ödeme için daha önümüzde zaman var.''


SONUÇLARI BAKAN AÇIKLAYACAK
Bu arada kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması başvurularında vergiyle ilgili sonuçlar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in düzenleyeceği basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak. Basın Toplantısının 2 Haziran Perşembe günü yapılması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.