Stockholm'de idama hayır mitingi yapıldı...

Stockholm'de idama hayır mitingi yapıldı...

Mısır'da verilen 529 idam kararı, İsveç'in Başkenti Stockholm'de toplanan yaklaşık 150 kişi tarafından protesto edildi.

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UEDT) İsveç'in organize ettiği protestoda Medborgare meydanında toplanan yaklaşık 150 kişi, Mısır'da mahkemenin 529 kişi için verdiği idam kararı için Mısır yönetimini kınadı. Miting komitesi tarafından İsveççe ve Türkçe konuşmalara yer verilirken, mitinge katılanlar İsveççe, yazılı dövizler taşıdı. Protestoya Türklerin yanısıra, çeşitli Müslüman ülkelerinin vatandaşları ile Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri de destek verdi. İsveç Parlamentosundan da, Yeşiller Partisi Grup Başkanı Mehmet Kaplan ile Sağ Liberal Parti Milletvekili Sedat Doğru, Yeşiller Partisi Milletvekili adayı Derya Uzel ve İsveç'ten yardım gemisi ile Gazze'ye giden ünlü aktivist Mattias Gardell katıldı.

Miting alanında, bir grup genç tarafından idamlar sembolik olarak canlandırıldı. Katılımcıların sık sık Rabia işareti yaptığı miting alanında, '529 kere, idam kararına hayır', '529 kardeşine sahip çık', 'İdama dur de', 'Zalimlere aman verme', 'Dünya neden susuyor?' yazılı pankartlar taşındı.

UETD yönetim Kurulu Üyesi Fatih Hamurcu Türkçe, Yasin Diken'de İsveççe birer açıklama yaptı. UETD adına yapılan açıklamada, "Mısır’ın halkı geçen yıl seçilmiş meşru Cumhurbaşkanları Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile görevden alınmasını protesto etmiş ve bu esnada çok sayıda insan katledilmiş ve birçoğu da hapsedilmişti. Hapiste bulunanların 529’u için Askeri Mahkeme iki saat gibi kısa bir duruşma süresinde idam kararı vermiştir." denildi. İsveç halkı, İsveç politikacıları ve İsveç medyasına seslenilen açıklamada, idam kararlarına sessiz kalınmaması gerektiği belirtilerek itirazların dile getirilmesi istendi.















 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.