Su çiçeği geçiren çocuğa aspirin yasak DİKKAT!

Su çiçeği geçiren çocuğa aspirin yasak DİKKAT!

İlkbaharda özellikle 10 yaş altı çocuklarda sık görülen su çiçeğinin ciddiye alınması gereken bir hastalık...

Sakarya Kadın ve Çocuk Hastanesi Başhekimi uzman doktor Aydın Sarı, ilkbaharda özellikle 10 yaş altı çocuklarda sık görülen su çiçeğinin ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi. Sarı, hastalığın yüksek ateş, cilt enfeksiyonları, kusma, ishale bağlı su kaybı ve zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Su çiçeğinin 'varisella zoster' virüsünden kaynaklandığını ve çok hızlı bir şekilde bulaştığını kaydeden Sarı, bu hastalığın tedavisinde en çok ve en büyük yapılan hatanın yüksek ateşi düşürmek için çocuğa aspirin verilmesi olduğunu kaydetti. Ateşi düşürmek için verilen aspirinin çocuğun beyninde iltihaba yol açabileceğini vurgulayan Sarı şu uyarılarda bulundu: "Ateşi düşürmek için aspirin yerine muhtevasında aspirin içermeyen ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar verilebilir. Teşhis ve tedavi için bir hekime başvurulması çocuğun sağlığı açısından önemlidir. Hastalığın kuluçka döneminin iki hafta sürüyor. Mikrop bulaştıktan sonra, ilk bulguların hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kaşıntı olarak ortaya çıkıyor. Bir iki gün sonra yüz ve saç içerisinden başlayarak kırmızı lekeler çıkıyor ve bu lekeler tüm vücuda yayılıyor. Ortası sulu sivilceler şeklini alıyor. Daha sonra kuruyarak dökülüyor."

İLKBAHARDA ÇOK HIZLI BULAŞIYOR

Su çiçeğinin ilkbaharda çok hızlı bir şekilde bulaştığının altını çizen Sarı, suçiçeği geçiren çocuğun istirahat ederek, bol sıvı gıdalarla beslenmesi gerektiğini dile getirdi. Sarı, şu bilgileri verdi: "Ateş, 38 buçuk dereceyi geçtiği takdirde aspirin içermeyen ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Şiddetli kaşıntı durumunda, kaşıntıyı önleyen bir losyon ya da antihistaminli bir ilaç verilebilir. Yaralar sürekli kaşındığı takdirde iltihaba yol açar, kalıcı iz bırakabilir."

Su çiçeğinin insandan insana direkt temas veya enfekte olan kişinin hapşırması, öksürmesiyle havaya yayılan virüsten bulaşabileceğini ifade eden Sarı, çocukların en az bir hafta okula gönderilmemesi gerektiği bilgisini verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :