TÜRKİYE SUDAN'DA ARAZİ KİRALADI

TÜRKİYE SUDAN'DA ARAZİ KİRALADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sudan’da 5 milyon dönüm araziyi 99 yıllığına kiraladı.

Bu arazilerde sebze ve meyve başta olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştirilecek. Araziler özel sektöre de açılacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sudan’ın ilgili bakanlığı arasında 3 Mayıs 2012’de imzalanan mutabakat zaptı sonrası, bu ülkede yürütülecek tarım alanındaki çalışmalar hızlandı. Bu kapsamda görevlendirilen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 4 aylık bir çalışmanın ardından Sudan’daki en verimli arazilerden toprak numuneleri alıp Türkiye’de analiz etti.

Özel sektör gidecek Ziraat mühendislerinin Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı bütün ürünlerin buralarda yetiştirileceği raporu vermesiyle süreç hızlandı.

Sudan’ın 5 ayrı bölgesinde, TİGEM’in Türkiye’deki arazilerinin iki kat fazlası bir alan Gıda Bakanlığı’na verildi.

Omdurman, Rahat, Medani ve Abugota’da iki tane olmak üzere 5 milyon dönüm arazi 99 yıllığına TİGEM’in kullanımına sunuldu.

Türkiye’den gidecek özel sektör firmaları buralarda örnek çiftlikler kuracak. Tohum, sebze ve meyve üretimi yapılarak tarımsal serbest bölgelerde bu ürünler Ortadoğu ve Afrika pazarına satılacak.

Bir ay içinde üretim

Türkiye’de yetiştirilemeyen ve ithal etmek zorunda kalınan tarım ürünleri bu alanlarda yetiştirilecek. İthal kalemler arasında önemli yer tutan; susam, pamuk, yağlık tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumları bu arazilerde üretilecek.

İşçilik ve sulama maliyetleri çok düşük olduğu için Türkiye’de vatandaşın sofrasına ucuz sebze meyve gelecek. Üretim bir ay içinde başlayacak.


Çin yıllardır yapıyor

Sudan’da Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avustralya gibi ülkeler benzer modeli yıllardır uyguluyor. Türkiye, Sudan benzeri modeli Tanzanya ve verimli arazilere sahip diğer Afrika ülkelerine yayacak. Arazi kiralanan bölgede Sudan hükümetinin ortak olduğu bir proje de yer alıyor.

Bugün Gazetesi 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.