Sudan'da Kabile Çatışması:100 ölü

Sudan'da Kabile Çatışması:100 ölü

Sudan'da son günlerde göçebe iki kabile arasındaki çatışmalarla, bu çatışmaları durdurmak isteyen güvenlik güçlerine düzenlenen saldırıda 100'ü aşkın kişinin öldüğü bildirildi.

Sudan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin ülkenin güneyindeki Kordofan'da Misseriya ve Rizeigat kabileleri arasındaki çatışmayı durdurmak ve yeni çatışmaları önlemek amacıyla bölgeye gittiği, çatışma olmaması için taraflar arasında görüşmeler yapıldığı sırada Rizeigat kabilesinin güvenlik güçlerine saldırdığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu kabile mensuplarının 3 bin atlı ile 35 araçlık silahlı güçle güvenlik güçlerine saldırdığı, çok sayıda ölü ve yaralı bulunduğu belirtildi.

Her iki kabilenin tepeden tırnağa silahlı olarak son günlerde yaptığı çatışmalarla güvenlik güçlerine yapılan saldırıda, güvenlik güçlerinin kayıpları dahil 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Ülkenin sorunlu bölgesi Darfur'a sınır olan Kordofan bölgesindeki Misseriya ve Rizeigat kabileleri arasındaki çatışmalar, bölgedeki su kaynakları ve otlakları kimin kontrol edeceği konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor.

Bölgeye yeni atanan hükümet görevlisi Ahmed Harun ise, daha önce görevli olduğu Darfur'daki faaliyetleri nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçlusu olarak aranıyor. Görevine bu ay başlayan Harun, bölgede savaşan tüm tarafların uzlaşmasının öncelikli konu olduğunu söylemişti.

Etiketler :