Sultan Abdülhamid'in hayali gerçek oluyor

Sultan Abdülhamid'in hayali gerçek oluyor

II. Abdülhamid döneminden bu yana gündemde olan 100 yıllık Filyos Vadisi Projesi’nin en önemli ayağı Filyos Limanı’nın ihalesi yapıldı

MARMARAY’IN ardından Sultan II. Abdülhamid’in bir rüyası daha gerçek oluyor. Karadeniz bölgesi ve kıyı ülkelerinin ekonomilerine ciddi katkılar sağlayacak olan ve II. Abdülhamid döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen 100 yıllık Filyos Vadisi Projesi’nin en önemli ayağı olan Filyos Limanı’nın ihalesi dün yapıldı. İhalede en düşük teklifi 472.5 milyon lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum verdi. Komisyon başkanlığını Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyigün’ün yaptığı ihaleyi, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan da izledi. 15 şirket ve konsorsiyumun katıldığı ihale öncesi proje ile ilgili bilgi veren Tahan “Çandarlı, Mersin Limanı ayarında 3. liman olacak. 4 yılda bitecek” dedi. Metin Tahan’ın açıklamasının ardından zarflar açıldı. En uygun teklifi 472.5 milyon lira ile Nas-YSE-Detaş iş ortaklığı verdi.

 

Ortaklıkta yer alan Nas İnşaat, Aqua Florya, İstanbul Akvaryum ile Beylikdüzü Metrobüs hattının inşaatını yapmıştı. Dünkü ihaleye bu 3 şirketin yanı sıra Limak-Kolin, Cengiz, Türkerler, Grandi Lavori-Yüksel-YDA, Mapa İnşaat-Atacan Aksoy, Makyol-Doğuş, Sigur Ros-Kalyon, Nurol-Gama’nın da aralarında bulunduğu 14 teklif geldi. Hükümetin ‘çılgın projelerinden olan  Filyos Limanı, Çaycuma’nın denizle buluştuğu noktaya kurulacak.

 

FİLYOS’TA 15 BİN KİŞİYE İŞ

 

SADECE bir liman değil, etrafında endüstri alanı da oluşturulacak olan Filyos Projesi, Sultan II. Abdülhamid’in hazırladığı bildirilen ‘Anadolu’da Genel Üretim Raporu’nda Filyos’ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması fikrine dayanıyor. Filyos’ta potansiyel yatırımın 10 milyar dolara, istihdamın ise 10-15 bine ulaşması bekleniyor.

 

Toptan: Dokunsanız ağlayacağım denir ya işte o noktadayım

 

TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Filyos Limanı’nın altyapı yapım işi ihalesinin ardından yaptığı açıklamada, çok heyecanlı olduğunu belirtti. Projeyle ilgili olarak ‘hep hayalcilikle, yalan söylemekle’ suçlandıklarını ifade eden Toptan “Dokunsanız ağlayacağım, denir ya o noktadayım, çünkü proje ile ilgili işitmediğimiz laf, görmediğimiz hakaret kalmadı. Allah’a çok şükür ortaya çıkan projeye, Türkiye’nin en büyük firmaları ilgi gösterdi. 14 büyük firma Filyos Limanı altyapısı için teklif verdi. Projede çok önemli bir aşama kaydedilmiş oldu. İnşallah, süresinden önce bitirilecek altyapı çalışmalarından sonra üstyapı işi de yap-işlet-devret modeliyle ihale edilecek” diye konuştu.

 

Bölge için hayırlı olsun

 

Toptan “Buna paralel Filyos Vadisi’ne yönelik eksiklikleri bir an önce tamamlayacağız. Ardından da işadamlarına burası yatırım amaçlı tahsis edilecek. Başta Sayın Başbakanımız, Sayın Binali Yıldırım ve Sayın Cevdet Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Projeyle ilgili çok uğraştılar. Bölge için, Türkiye için hayırlı, uğurlu olsun. Umarım, hep beraber temel atma imkanı da buluruz, duman tütmeyen fabrikaların kurulduğunu da görürüz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.