Alparslan'ın Mezarında Son Durum

Alparslan'ın Mezarında Son Durum

TİKA tarafından, "Sultan Alparslan ve Merv: Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı" düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Sultan Alparslan'ın mezar yerinin bulunmasına yönelik çalışmanın sadece Türkiye değil, dünya tarihi için de önemli bir çalışma olacağını belirtti.

TİKA bünyesinde yürütülen Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi kapsamında Ankara Rixos Otel'de, "Sultan Alparslan ve Merv: Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı" düzenlendi.

TİKA Başkanı Çam, bir yıl önce Türkiye ve Türkmenistan yetkilileri tarafından başlatılan çalışma kapsamında önemli görüşmeler yapıldığını kaydederken, şu an Merv bölgesinde sahabe türbeleri restarasyonunun sürdüğünü belirtti. TİKA'nın kültürel zenginliklerin ortaya çıkartılmasına yönelik birçok çalışmasının olduğunun altını çizen Çam, bu çalışmanın da hem Türkiye hem de dünya tarihine önemli katkıları olacağına inandığını ifade etti.

BİLİM HEYETLERİ KURULDU

Çalışma kapsamında hem Türkiye hem de Türkmenistan tarafından bilim heyetleri kurulurken, çalıştayda Türk bilim heyeti adına konuşan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Ziya Kenan Bilici, 35 yıllık meslek hayatını Selçuklu arkeolojisine yönelik çalışmalarla geçirdiğini belirterek, böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Türkmen bilim heyeti adına konuşan Türkmenistan Tarihi ve Kültürel Anıtları Koruma, Öğrenme ve Restorasyon İşleri Milli Müdürlüğü Başkanı Muhammetdurdy Mamadov ise Türkmenistan ve Türkiye arasında Merv Projesi'nin imzalandığını belirtirken, bu kapsamda çalışmaları yürütmek üzere Merv bölgesinde arkolojik kazıların yapılması ile ilgili Aşkabat'ta ve Merv'de bir araya gelindiğini kaydetti.
TİKA'nın ev sahipliği yaptığı çalıştay, iki gün sürecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.